Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 24 jan 2018

Turnarts lange tijd de cel in voor seksueel misbruik

Voormalig turnarts Larry Nassar is door een rechter in de Amerikaanse staat Michigan veroordeelt tot een celstraf die kan oplopen tot 175 jaar. Nassar kreeg deze straf opgelegd voor het seksueel misbruiken van meer dan honderd turnsters. In de tijd dat hij de dokter van de nationale turnploeg was, vergreep hij zich aan zijn slachtoffers. Bij de slachtoffers zitten ook grote namen uit de turnwereld.

De rechter was tijdens haar uitspraak zeer stelling tegen de voormalige arts. „U verdient het niet om de gevangenis ooit nog te verlaten." Verder gaf zij aan nog geen hond aan hem toe te vertrouwen.

Veel slachtoffers

Tijdens het proces werden 156 vrouwen en meisjes gehoord. Zij schetsten tot in detail wat de 54-jarige Nasser hen had aangedaan. „Kleine meisjes blijven niet voor eeuwig klein. Ze veranderen in volwassen vrouwen die jouw wereld kapot willen maken." vertelde zijn eerste slachtoffer Kyle Stevens die sinds haar zesde door de Amerikaan misbruikt werd.

Volgens de rechtbanknotities was de modus operandi van de arts als volgt. Nassar won met zijn manipulatieve gedrag het vertrouwen van de meisjes en hun familie. Dit ging zelfs zo ver dat velen van hen Nasser beschouwden als familie. Als hij het vertrouwen van de jonge turnsters had gewonnen, werden ze onderworpen aan zijn zogenaamde ‘onderzoeken’, tijdens deze ‘onderzoeken’ vond het misbruik plaats. Hij gebruikte zijn status als gerenomeerd sportarts om zijn slachtoffers te intimideren. Veel van zijn slachtoffers durfden lange tijd niet over het seksueel misbruik te praten.

„Larry, realiseer je nu dat wij, een groep vrouwen die jij al die tijd zonder mededogen hebt misbruikt, nu zijn opgegroeid tot een leger. En dat je niks bent. zei een van zijn slachtoffers in de rechtbank. „De rollen zijn omgedraaid, Larry. Wij zijn hier en we gaan niet meer weg." Onder de groep vrouwen die hij misbruikte zaten ook olympische topturnsters zoals Als Raisman, Gabby Douglas, McKayla Maroney en Simone Biles.

‘Spijt’

Eerder al werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 60 jaar wegens het bezit van kinderporno. Kort voor de rechter haar vonnis uitsprak bood Nasser zijn excuses aan. „Jullie woorden hebben mij diep geraakt. Ik zal deze de rest van mijn leven bij me dragen."

De rechter was overduidelijk niet overtuigd van de excuses. „U hebt een poos geleden nog in een brief aangegeven dat u vond dat u altijd een goede arts bent geweest. U mag mijn vonnis als doodstraf beschouwen. Het is voor mij een eer en een genoegen om die uit te spreken." Tot slot liet de rechter weten dat ze altijd veel vertrouwen heeft in de rehabilitatie van daders maar dat zij hier in het geval van Nasser geen enkel vertrouwen in had.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Turnarts lange tijd de cel in voor seksueel misbruik
Sluiten