Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 23 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Tsunami-alarm na aardbeving bij Alaska ingetrokken

Iets ten zuidwesten van Alaska heeft op dinsdag een zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van richter plaatsgevonden. Hierdoor is een tsunami ontstaan. Ook zijn er meerdere naschokken geweest met een magnitude van tussen de 4,5 en 5,0.

Het epicentrum van de beving bevond zich op 250 kilometer ten zuidwesten van Kodiak op 10 kilometer diepte, meldt het geologische onderzoekscentrum USGS. Volgens metingen op zee heeft de beving een vloedgolf van 10 meter veroorzaakt. De Amerikaanse en Canadese autoriteiten hebben een tsunamiwaarschuwing afgegeven.

Aanvankelijk werd er gedacht dat er een tsunami van 10 meter onderweg was. Er zijn grote massa-evacuaties in meerdere plaatsen in Alaska geweest. De autoriteiten zijn in het holst van de nacht deur aan deur gegaan om mensen te evacueren naar hoger gelegen gebieden. Anderhalf uur later bleek de hoogte van de vloedgolf mee te vallen. In Kodiak werd een waterstijging van ongeveer een meter waargenomen. De tsunami-waarschuwingen voor Hawaii en de Amerikaanse en Canadese oostkust werd hierop weer ingetrokken.

https://twitter.com/scarygirI/status/955749823189168128

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.