Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 3 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Trump: Bannon is gek geworden na zijn ontslag

De hechte band tussen president Donald Trump en Steve Bannon lijkt voorgoed voorbij te zijn. In een statement laat Trump weten dat zijn voormalig campagneleider gek geworden is na zijn ontslag uit het Witte Huis.

President Trump doet deze uitspraken nadat Bannon zijn schoonzoon in een nieuw verschenen boek beschuldigt van landverraad toen hij een ontmoeting had met een Russische advocate. Het boek is geschreven door journalist Michael Wolf en heeft als titel Fire and Fury. Hierin komt de interne situatie van het Witte Huis aan bod en uit Bannon stevige kritiek.

Donald Trump is kwaad ©ANP

„Gek geworden"

In een reactie op de uitspraken van Bannon laat Donald Trump weten dat hij gek is geworden na zijn ontslag en dat zijn functioneren niks met hem als president te maken heeft.

Ook weerlegde de Amerikaanse president de grote rol die Bannon zou hebben gespeeld tijdens zijn verkiezingsoverwinning. „Steve had nauwelijks iets te maken met onze historische overwinning en dacht alleen maar aan zichzelf. Nu hij er alleen voor staat, ziet hij in dat het winnen hem niet zo gemakkelijk af gaat als ik."

Daarnaast krijgt Bannon een veeg uit de pan over zijn omgang met de media. „Hij deed altijd alsof de media de vijand was maar lekte ondertussen wel onjuiste informatie naar diezelfde media. Zo maakte hij zichzelf belangrijker dan hij daadwerkelijk was."

https://twitter.com/abbydphillip/status/948620315424382976

Steve Bannon en Donald Trump kunnen niet langer door een deur ©ANP

Landverraad

Steve Bannon was tot 18 augustus 2017 chief strategist van het Witte Huis. Na zijn ontslag keerde hij terug naar zijn oude functie als hoofdredacteur van de conservatieve website Breitbart. Hij kondigde toen aan dat het presidentschap van Trump voorbij was.

De voormalig chief strategist is in het bijzonder minachtend over de rol van Trump’s schoonzoon Jared Kushner tijdens een ontmoeting met een Russische advocate. Hierin zou zij het campagneteam, waar Kushner een van de kopstukken was, belastende informatie over Hillary Clinton kunnen aanbieden. „De drie hoogst geplaatste personen van de campagne vonden het een goed idee om met een buitenlandse regering af te spreken in de Trump Tower zonder dat hier advocaten bij waren." Sterker nog: in een mail antwoordde Kushner juist lyrisch op het aanbod met „I love it."

Bannon reageert fel op deze beslissing. „Zelfs als je dit geen landverraad of ‘bad shit’ zou vinden, wat ik wel vind, dan had ik nog steeds de FBI gebeld. Hij kwam ook nog met een verbetervoorstel. „Ze hadden beter ergens in een motel in New Hampshire kunnen afspreken met een paar advocaten die de informatie dan hadden gelekt naar Breitbart." Over de toekomst van Trumps presidentschap is Bannon weinig positief. „Het is alsof ze op het strand zitten en er een categorie 5 orkaan onderweg is."

Deze uitspraken zijn opvallend omdat Steve Bannon altijd werd gezien als een van Trumps grootste medestanders. Zijn ontslag had hier op het eerste oog weinig aan veranderd. Althans zo leek het. Het boek Fire and Fury ligt volgende week in de winkel. Donald Trump heeft nog niet over dit voorval getwitterd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.