Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 jan 2018 / 05:03 uur

‘Toegang schuldhulp niet laagdrempelig genoeg’

Gemeenten bieden mensen met problematische schulden niet altijd een laagdrempelige en brede toegang tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. Dat zegt de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, na een verkennend onderzoek onder tien gemeenten en een gemeenschappelijke regeling.

„Volgens de wet moeten gemeenten mensen met problematische schulden een brede toegang tot de schuldhulp bieden", vertelt Van Zutphen. „De deur van de hulpverlening moet dus wijd open staan."

Klachten

Dat is echter niet altijd het geval, vertelt de ombudsman. „Toch krijgen wij regelmatig klachten en signalen van mensen die om uiteenlopende redenen niet verder komen in het toelatingsproces of niet worden toegelaten, waardoor hun schulden zich blijven opstapelen.”

En dat is vreemd, want mensen zouden juist ruimhartig toegelaten moeten worden, vindt Van Zutphen: „Met schuldhulp kunnen gemeenten mensen uit problematische situaties helpen. Het is daarom van doorslaggevend belang dat de deur ervan wijd open staat.” Hij vindt ook dat iedereen die zich aanmeldt voor hulp zijn situatie moet kunnen toelichten in een persoonlijk gesprek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Toegang schuldhulp niet laagdrempelig genoeg’
Sluiten