Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 23 jan 2018 / 16:59 uur

Straten vernoemen naar helden uit het verleden

Straten vernoemen naar helden uit het verleden, zoals Michiel de Ruyter. Het lijkt misschien ‘doodnormaal’, maar momenteel is er een maatschappelijk discussie gaande, in bepaalde delen van ons land pleiten activisten juist voor het afschaffen van straatnamen als deze.

In Nederland zijn overal scholen, straten, bruggen en tunnels vernoemd naar zeventiende en achttiende-eeuwse zeevaarders en bestuurders. Maar de kritiek neemt toe: een aantal van hen waren bijvoorbeeld slavenhouders (Johan Maurits) of verantwoordelijk voor bloedig optreden in de voormalige Nederlandse koloniën (J.P. Coen).

Eren in plaats van wegdenken

De fractie ‘Hart voor Urk’ wil hier verandering in brengen. „Deze Nederlandse helden hebben zoveel betekend voor ons vaderland en nu wordt er in de media op ze neergekeken. Wij hebben ze juist hoog in het vaandel staan en willen hun juist eren in plaats van wegdenken”, laat Jan Koffieman van Hart voor Urk weten aan omroep Flevoland.

De fractie heeft een voorstel voor straatnamen neergelegd bij het college van B en W.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Straten vernoemen naar helden uit het verleden
Sluiten