Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 22 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Straks ligt hij in honderd stukken naast het spoor’

Vloggers moeten steeds idiotere dingen verzinnen om nog op te vallen in het woud aan jonge, gevatte concurrenten op YouTube. Gevaarlijke stunts werken altijd goed, dus zijn er steeds meer jonge mensen die hun leven op het spel zetten voor een paar ‘likes’.

Eén van die waaghalzen is een jongen die zich ‘The Climbing Dutchman’ noemt op YouTube. Deze treinsurfer klom op station Lage Zwaluwe in Moerdijk achterop de sprinter richting Roosendaal en filmde de hele rit. Het adembenemende tochtje vliegt vlak langs palen en andere obstakels en eindigt een station verder. Daarna rent ‘The Climbing Dutchman’ samen met een iets minder heldhaftige, filmende kompaan (The Filming Dutchman?), juichend richting een oud, afgetrapt Peugeotje 106.

ProRail is woedend op deze treinsurfer. „Deze jongen denkt waarschijnlijk dat hij heel erg stoer is, maar hij is een idioot”, zegt ProRail-woordvoerder Jaap Eikelboom. „Wat hij doet is echt levensgevaarlijk. Dat er nog geen ongelukken zijn gebeurd is puur mazzel. Hij weet niet wat hij doet, maar hij komt er voorlopig mee weg.”

Na het uploaden van zijn filmpje op YouTube zou de treinsurfer tegen iemand van ProRail hebben gezegd: ‘doe maar lekker weer aangifte’. „Natuurlijk doen wij aangifte”, zegt Eikelboom. ProRail eiste ook dat YouTube het filmpje weghaalde. Dat is inmiddels gebeurd, maar volgens ProRail ging dit niet snel genoeg.

„Als dit soort filmpjes een paar dagen online staan, kunnen andere kinderen aangespoord worden hetzelfde te doen. Zo’n kind waant zich onaantastbaar, maar is natuurlijk niet goed bij zijn hoofd. Je vasthouden aan twee handvaten en dan met 130 kilometer per uur langs palen schieten voor een filmpje? Straks ligt hij in honderd stukken naast het spoor en moeten onze mensen hem bijeenschrapen.”

Eikelboom wil samenwerking met platformen als YouTube. „Er zijn natuurlijk meerdere platformen, zoals Vimeo, Facebook, Dumpert enzovoorts waarop deze fimpjes geüpload kunnen worden. Deze platformen verdienen veel geld, maar hebben in dit soort gevallen een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zij kunnen heel goed reguleren wat op hun site staat. Als zij het er niet op willen, dan staat het er niet op. En als er geen platform meer is waarop dit soort jongens hun idiote stunts kunnen plaatsten dan heeft het geen zin meer om het te doen.”

YouTube reageert via woordvoerder Rachid Finge. „Youtube hanteert community-richtlijnen, die beschrijven wat voor video’s zijn toegestaan”, legt Finge uit. „Wanneer je een video tegenkomt waarvan je denkt dat die niet door de beugel kan, kun je dit markeren middels het vlaggetje dat onder elke video is te zien. Ons team beoordeelt daarna zo snel mogelijk of de video aan onze richtlijnen voldoet. Zo niet, dan wordt de video verwijderd. Ook kan het zijn dat de video alleen beschikbaar wordt gemaakt voor kijkers van 18 jaar en ouder. Een kanaal dat meerdere malen de fout in gaat, kan gestraft worden, onder meer door het account te beëindigen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.