Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Stormachtig begin van 2018: woensdag code geel

De eerste storm van het nieuwe jaar is in aantocht, melden het KNMI en Weeronline. Volgens de weerdiensten krijgen we woensdag aan de kust te maken met een westerstorm met zware tot zeer zware windstoten. De wind kan oplopen tot windkracht 9 aan de westkust en op de Wadden zelfs windkracht 10.

100 km per uur

Het KNMI heeft voor woensdag tussen 03.00 uur ‘s ochtends en 18.00 uur ‘s avonds code geel afgegeven. In de tweede helft van de nacht zijn er zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km per uur. Tijdens buien met onweer kunnen zelfs zeer zware windstoten tot 110 km per uur voorkomen. Overdag houdt de storm aan de kust tot in de tweede helft van de middag aan. Pas tegen de avond neemt de wind af.

Verkeershinder

Weeronline verwacht het hoogtepunt van de storm aan het begin van de middag en voorspelt grote hinder voor het verkeer. Het weerbureau waarschuwt automobilisten om woensdag in de kustgebieden en gebieden rondom het IJsselmeer niet met aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan. Ook het trein- en vliegverkeer kan door het weer ontregeld raken.

Langs de hele kustlijn en rondom het IJsselmeer kan de storm voor grote schade zorgen. Het gaat dan om schade aan gebouwen en bomen die omwaaien. In het binnenland zijn de windstoten net iets minder zwaar, maar is de natuur ook minder gewend. Hierdoor kan ook daar schade aan de natuur ontstaan.

De storm van morgen wordt de eerste van de winter en van 2018 en gaat mogelijk meteen de boeken in als een zware storm, schrijft Weeronline. Een zware storm komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor in Nederland. De meeste officiële zware stormen (58%) vinden plaats tijdens de wintermaanden december, januari of februari.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.