Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 jan 2018 / 14:59 uur

Spotify moet songwriters meer gaan betalen

Songwriters krijgen in de Verenigde Staten voortaan een groter deel van de opbrengst van hun gestreamde liedjes. Dat heeft auteursrechtenorganisatie Copyright Royalty Broad bepaald.

Overwinning voor muziekwereld

Nu krijgen songwriters nog 10,5 procent van de opbrengsten van de muziekstreamingsdiensten. Dat tarief wordt voor de komende vijf jaar vastgesteld op 15,1 procent.

David Israelite van belangenorganisatie National Music Publishers’ Association (NMPA) is blij met de uitspraak. De muziekindustrie in de Verenigde Staten is blij met de uitspraak. De muziekindustrie in de Verenigde Staten moet het tegenwoordig sterk hebben van de opbrengsten via streamingdiensten, die flink in de lift zitten. De NMPA vond dat songwriters hier veel te weinig van meeprofiteerden.

De uitspraak betekent een fiske tegenslag voor diensten als Spotify, Apple Music en Amazon Music Unlimited, die de makers van de liedjes extra moeten gaan compenseren. Spotify klaagde eerder al dat het veel geld misliep door de hoge kosten van muziekrechten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spotify moet songwriters meer gaan betalen
Sluiten