Metro
Metro Nieuws 24 jan 2018 / 07:14 uur

Record! Warmste 24 januari ooit gemeten

De voorspelling dat het woensdag de warmste 24 januari ooit gemeten zou worden, is al vroeg op de dag uitgekomen. In De Bilt was het om 06.50 uur al 12,2 graden en dat was warmer dan op 24 januari 1960, toen het in De Bilt 12,1 graden werd. Daarmee was het oude record dus al vroeg uit de boeken.

Warmterecords

De komende uren wordt het nog wat warmer. In De Bilt wordt het zo’n 14 graden, een temperatuur die normaal is voor halverwege april. In het zuidoosten kan het zelfs iets warmer dan 15 graden worden. Wel blijft het overwegend grijs, met wat regen of motregen. Zeer zacht weer gaat in de winter zelden tot nooit gepaard met mooi zonnig weer, weet Weerplaza.

De warmte temperaturen zijn het gevolg van een stevige zuidwestenwind die zachte lucht aanvoert. In hoog tempo is deze relatief warme lucht, afkomstig vanaf de Azoren, over ons land uitgestroomd.

Volgens Weeronline zou zelfs het warmterecord voor eind januari (21e tot en met 31e) kunnen sneuvelen. Op 25 januari 2016 werd het 14,6 graden. De warmste januaridag ooit lijkt niet in gevaar te komen. Op 13 januari 1993 werd in De Bilt 15,1 graden gemeten. De verwachting is dat het woensdag niet warmer wordt dan 14,2 graden.

Niet de laatste van het jaar

Lokaal kunnen er wel januarirecords sneuvelen, vooral in het oosten en noordoosten van het land, waar het 14 à 15 graden wordt. Zo werd het in Hoogeveen in januari nooit warmer dan 14,2 graden (13 januari 1993).

Het is het eerste warmterecord in 2018 dat sneuvelt, maar naar alle waarschijnlijkheid niet de laatste. Volgens Weerplaza worden jaarlijks meermaals warmterecords gebroken, terwijl kouderecords steeds zeldzamer worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Record! Warmste 24 januari ooit gemeten
Sluiten