Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 31 jan 2018 / 06:00 uur

Prinses Beatrix 80: wist je dit al over haar?

Drie hoeraatjes voor de prinses! Onze voormalige koningin, prinses Beatrix, bereikt vandaag de respectabele leeftijd van 80 jaar. Haar mooie leven in cijfers.

33

Prinses Beatrix was 33 jaar lang koningin der Nederlanden, namelijk van 1980 tot 2013. Op 30 april 2013 werd zij opgevolgd door haar oudste zoon Willem-Alexander.

63

Waar de meeste oma’s zich op 80-jarige leeftijd hooguit nog inzetten als vrijwilliger in de bibliotheek, heeft prinses Beatrix een hele waslijst aan organisaties waar ze zich hard voor maakt. Maar liefst 63 Nederlandse instanties mogen op de steun van Beatrix als hun beschermvrouwe rekenen. Van 1 club is ze erelid, namelijk de Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereniging in Muiden.

16

We weten allemaal dat Beatrix 3 zoons heeft en de echte royaltywatcher weet dat ze ook nog 8 kleinkinderen heeft. Maar daar houdt de kinderschare van de prinses niet op, want ze heeft ook nog 5 petekinderen.

1,2,3

Beatrix heeft het naar eigen zeggen niet zo op computers. Het laatst bekend is dat ze er in 2008 in elk geval nog geen had. Ook een mobiele telefoon is niet haar ding. Ooit zou ze er eentje hebben gekregen waarbij onder de knopjes 1,2,3 haar drie zoons voorgeprogrammeerd stonden, maar toen ze Constantijn ooit belde tijdens een belangrijke meeting, was ze er snel klaar mee.

1.529.000

De prinses kan jaarlijks rekenen op een toelage van bijna 1,6 miljoen euro. Het bedrag bestaat uit twee ‘componenten’, namelijk het A- en het B-deel. Het A-deel bedraagt 510.000 en geldt als haar salaris. Het B-deel bedraagt 1.019.000. Daarvan betaalt ze de kosten voor personeel dat direct voor haar werkt en kosten voor bijvoorbeeld kantoordiensten.

299

De meeste Beatrixen werden geboren in 1941, twee jaar na de geboorde van de gelijknamige prinses. Het waren er 299. De naam nam nadien alleen maar af in populariteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Prinses Beatrix 80: wist je dit al over haar?
Sluiten