Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 24 jan 2018 / 05:19 uur

‘Niet-westerse’ mbo’er minder succesvol op hbo

Mbo’ers met een ‘niet-westerse migratieachtergrond’ doen vaker een poging om door te stromen van het mbo naar het hbo, dan hun medestudenten, maar ze zijn wel een stuk minder succesvol in het voltooien van de vervolgstap, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Verklaringen

Volgens het CBS is de eerste groep minder succesvol op het hbo door uiteenlopende redenen. Zo zouden lager onderwijs- en inkomensniveau van de ouders, gezinssamenstelling en een lager IQ van de kinderen een rol kunnen spelen. ”Dat zouden aannemelijke verklaringen kunnen zijn”, zegt een woordvoerster van het statistiekbureau.

De scholieren met een niet-westerse migratieachtergrond stromen mogelijk vaker door doordat ze veelal studie op studie stapelen om zodoende een steeds hoger onderwijsniveau te bereiken. Jongeren met een Nederlandse achtergrond zitten vaker al in het voortgezet onderwijs op het voor hen hoogst haalbare niveau.

Dertig procent

Volgens het onderzoek heeft van de niet-westerse doorstromers slechts drie op de tien een hbo-diploma op zak na vijf jaar. Van medestudenten met een Nederlandse achtergrond is dit meer dan de helft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Niet-westerse’ mbo’er minder succesvol op hbo
Sluiten