Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 31 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Niemand wil een zwarte kat vanwege selfies’

Een Brits dierenasiel heeft naar buiten gebracht dat alle katten die ze in de opvang hebben, zwart zijn. Zwarte katten zijn van oudsher minder populair dan katten met andere kleuren. Vroeger had dit vooral te maken met bijgeloof. De zwarte kat zou ongeluk brengen en werd in verband gebracht met hekserij.

De reden dan mensen tegenwoordig geen donker poezenbeest willen? Selfies. Dit beweert oprichter van een kattenasiel Christine Bayka althans. Volgens haar willen mensen geen zwarte kat omdat ze moeilijk te fotograferen zijn en het niet goed doen op selfies.

Cosmo, de zwarte kater van de redacteur van dienst ©Jelmer Visser

Sociale media

Volgens Bayka zit het probleem in de populariteit van selfies. „Tegenwoordig maakt iedereen selfies die op Facebook en Instagram gezet worden. Dit tot het narcistische aan toe. Het gebeurt continu. Ik vraag de mensen die een kat willen adopteren, of ze voorkeur hebben voor een kleur. Zij antwoorden dan als volgt: ‘Nee het maakt ons niet uit, zolang hij maar niet zwart is.’ Dit probleem wordt steeds groter. Twintig jaar geleden speelde dit niet”, vertelt de eigenaresse aan Metro UK.

„Het is altijd al lastiger geweest om zwarte katten te plaatsen dan dieren met een rode, cyperse of schildpadvacht. En dit is door de populariteit van selfies alleen maar moeilijker geworden.” Om het overschot aan zwarte katten tegen te gaan, kunnen in de omgeving van Bristol jonge zwarte katten gratis gesteriliseerd of gecastreerd worden.

Of het probleem ook in Nederland speelt is niet bekend. Niels Doorland van de Dierenbescherming heeft geen alarmerende signalen over een zwarte katten overschot gehoord van de asiels in ons land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.