Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 23 jan 2018 / 23:05 uur

Nederlanders doen het ’t vaakst met de skileraar

Nederlanders drinken op wintersport het meest van iedereen. We vinden de après-ski een van de belangrijkste onderdelen van de skivakantie. En als klap op de vuurpijl hebben wij het van alle wintersporters ter wereld het vaakst met de skileraar gedaan. Met andere woorden: De Nederlander is een losbol op skivakantie, zo blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Expedia.

Drank

Voor Expedia’s eerste Snow Boots-rapport werden 13.000 wintersporters uit 13 landen ondervraagd over hun wintersportgebruiken. Daar zaten ook 1000 Nederlanders bij. De opvallendste uitkomst is toch wel dat Nederlanders wereldwijd het meest drinken op wintersport; maar liefst 86 procent van de skiërs en snowboarders neemt er dagelijks een drankje. 17 procent van de ondervraagde Nederlanders zegt dagelijks meer dan vijf tot acht alcoholische versnaperingen tot zich te nemen en 8 procent meer dan negen drankjes.

Op de tweede en derde plaats staan de Britten en de Duitsers met respectievelijk 82 en 83 procent die dagelijks drinkt. Ook zijn wij met 19 procent van alle ondervraagden het vaakst dronken geweest op de piste. En oh ja, als we drinken, is dat het liefst gewoon bier.

Moe

Je zou zeggen dat al die alcohol voor veel ongelukken moet zorgen, maar over ongelukken veroorzaakt door overmatig drankgebruik zijn geen actuele cijfers beschikbaar. Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, laat weten dat de meeste skiongelukken veroorzaakt worden door vermoeidheid. „Bekend is dat op dag drie van de wintersport de moeheid vaak toeslaat. Ongelukken die dan gebeuren worden vaak daaraan toegeschreven.”

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat bijna een derde van de Nederlanders (30 procent) de après-ski het belangrijkste onderdeel vindt van een wintersportvakantie. Maar voor we helemaal afgeschilderd worden als drankorgels op lange latten: 60 procent van de Nederlanders geeft gelukkig aan dat de belangrijkste reden om te wintersporten de liefde voor bergen is. Bijna de helft (46 procent) zegt de uitdaging belangrijk te vinden en 37 procent noemt de wintersport vooral een mooie gelegenheid om de band met vrienden en familie te versterken. Bij deze vraag waren overigens meerdere antwoorden mogelijk.

Wiet

Opvallend genoeg zijn het niet eens de Nederlanders die het vaakst een joint rookten tijdens het skiën of boarden. Dat zijn namelijk de Zwitsers (16 procent) en de Belgen (13 procent). Waar we dan weer wél kampioen in zijn, is seks met de ski- of snowboardleraar: 18 procent van de Hollanders deed dat, het meest van iedereen. Ook de barmannen en -vrouwen krijgen van de Nederlandse toeristen een ‘warm onthaal’: 19 procent deed het met de tapper van het bier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlanders doen het ’t vaakst met de skileraar
Sluiten