Metro
Metro Nieuws 28 jan 2018 / 13:14 uur

NASA: De blauwe superbloedmaan komt eraan!

Inwoners van Noord-Amerika, de eilanden in de Stille Oceaan, Australië, Azië en Rusland zijn op de laatste dag van januari getuige van een bijzonder natuurverschijnsel: een blauwe superbloedmaan. De laatste keer dat een blauwe superbloedmaan verscheen, was op 30 december 1982.

De blauwe superbloedmaan is een driedubbel natuurverschijnsel en zal zichzelf vertonen op 31 januari. Het is een combinatie van een blauwe, super- én bloedmaan.

Bijzonder natuurverschijnsel

Wanneer het voor de tweede keer in een maand tijd volle maan is, is er sprake van een blauwe maan. Dit verschijnsel doet zich gemiddeld elke 2,7 jaar voor. De laatste blauw maan was op 31 juli in 2015.

Bij een supermaan heeft de maan een minimale afstand tot de aarde bereikt en is het tegelijkertijd volle maan. De supermaan verschijnt maandelijks, maar is maar drie keer per jaar vanuit Nederland te zien.

Een bloedmaan verschijnt als een totale maansverduistering plaatsvindt. Er verschijnt dan een rode gloed over de maan. Die ontstaat doordat de aarde de zonnestralen tegenhoudt en de maan het licht daardoor niet naar de aarde kan kaatsen. Het zonlicht gaat echter wel lángs de aarde. De dampkring buigt het licht dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen waardoor de maan op dat moment dus ook rood kleurt.

Op 31 januari doen zich dus de bovengenoemde natuurverschijnselen tegelijk voor en ontstaat een blauwe superbloedmaan. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
NASA: De blauwe superbloedmaan komt eraan!
Sluiten