Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 jan 2018 / 06:29 uur

Kinderartsen willen verbod pepdrankjes aan kinderen

Kinderartsen pleiten voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. Bij veel jonge patiënten die zich melden met klachten als rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen, blijken de energiedrankjes de boosdoener.

Eerste Hulp

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) maakt zich zorgen over het groeiend gebruik van energiedrank door jongeren. Tieners vanaf 12 jaar zouden soms wel zes blikjes of meer drinken. Volgens de kinderartsen komt vooral deze groep op de Eerste Hulp terecht met klachten.

De Leeuwardense kinderarts Brita de Jong-Van Kempen vertelt dat bij jongeren die met rusteloosheid of hartritmestoornissen in de spreekkamers belanden, de energiedrankjes steeds vaker de boosdoener zijn.

Waarschuwing

De Jong-Van Kempen: ,,Artsen zijn zich er steeds meer van bewust dat medische klachten van jongeren veroorzaakt kunnen zijn door energiedrankjes. Zelf informeer ik vaker bij een patiënt of hij of zij energiedrankjes heeft gedronken, ook om onnodige medicalisering te voorkomen."

Nu staat er een verplichte waarschuwing op de blikjes: ‘Niet aanbevolen voor kinderen’. Maar de kinderartsen vinden dat niet genoeg. Zij vinden dat er een verbod op de verkoop onder de 18 jaar moet komen.

Reageer op artikel:
Kinderartsen willen verbod pepdrankjes aan kinderen
Sluiten