Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 jan 2018 / 09:54 uur

Huis zonder gas is voor veel eigenaren te duur

Overschakelen van gas op duurzame warmte wordt een dure grap voor huiseigenaren, blijkt uit een onderzoek in opdracht van Milieudefensie. Zij vinden dan ook dat de overheid burgers tegemoet moet komen.

Bureau Ecorys voerde het onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat investeringen in alternatieve warmtebronnen, zoals een elektrische warmtepomp, voor een standaard rijtjeshuis al snel op kunnen lopen tot ongeveer 18.000 euro.

Ecorys zocht uit wat per buurt de meest betaalbare alternatieve voor gas zijn en zette dit naast gemiddelde inkomens en gemiddeld energieverbruik aldaar. In de grote steden zijn goedkopere collectieve warmtenetten vaak het meest rendabel, maar in kleine gemeenten is dit minder het geval. Terwijl juist hier meer mensen met lagere inkomens wonen.

Zij zijn eerder aangewezen op elektrische verwarmingsopties. Volgens Ecorys is stadsverwarming op dit moment maar voor 20 procent van de huishoudens beschikbaar.

„Huiseigenaren kunnen zich niet altijd een warmtepomp of een goed geïsoleerd huis veroorloven, zelfs als ze dat graag zouden willen”, zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie. De club vindt het niet eerlijk dat mensen met minder geld kunnen hierdoor in de problemen kunnen raken.

De omschakeling van gas naar duurzame warmte komt niet van de grond als de overheid huiseigenaren niet tegemoet komt op dit punt, stelt Milieudefensie op basis van het rapport.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huis zonder gas is voor veel eigenaren te duur
Sluiten