D. van Aken
D. van Aken Nieuws 31 jan 2018 / 12:18 uur

Griepgolf breidt zich snel verder uit

De griepepidemie in Nederland breidt zich snel uit. 165 op de 100.000 mensen gingen afgelopen week naar de huisarts met griepachtige klachten.

Week 7

Nederlanders hebben als sinds half december van deze griepgolf. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie.

Nederland zit nu voor de zevende week op rij boven deze epidemische grens. Gemiddeld duurt zo’n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan.

Piekweek

Afgelopen week werd er dus een forse stijging griepgevallen gezien ten opzichte van de week daarvoor en meer dan in de piekweek van de afgelopen drie seizoenen. Een week eerder ging het om 110 zieken op 100.000 mensen. De week daarvoor waren het er 98.

Huisartsen zien volgens onderzoeksinstituut Nivel vooral jonge kinderen met griepachtige verschijnselen, maar ook een toenemend aantal schoolkinderen en volwassenen. Ook is er sinds drie weken een opvallend stijgend aantal kinderen (vijf tot veertien jaar) met koorts. ,,Bij andere aandoeningen zijn de cijfers passend bij de tijd van het jaar”, stelt het gezondheidsinstituut.

Het Nivel baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken door het land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Griepgolf breidt zich snel verder uit
Sluiten