Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Fluiten naar een Française? 350 euro boete!’

Ga je binnenkort naar Frankrijk, let dan goed op hoe je je gedraagt tegenover vrouwen. Volgens lokale media is er een wet in aantocht die het strafbaar maakt om vrouwen op straat te volgen, na te fluiten, na te roepen of om hun telefoonnummer te vragen.

Volgens het nieuwe voorstel zouden mannen tot wel 350 euro boete kunnen krijgen als ze de wet overtreden. Het voorstel is gemaakt door een parlementaire werkgroep die is opgericht door Marlène Schiappa, de Franse staatssecretaris van gelijkheid tussen man en vrouw.

Boete betalen

Volgens de initiatiefnemers moeten mannen die „de bewegingsvrijheid van vrouwen in de openbare ruimte schenden” daarvoor worden gestraft. Als ze ter plekke kunnen betalen, zal de boete op 90 euro komen te liggen. Lukt dat niet, dan kan de boete oplopen tot wel 350 euro. In oktober 2017 deed Schiappa zelf al een aanzet tot een soortgelijke wet. Zij stelde toen dat intimidatie op straat strafbaar zou moeten zijn.

Het voorstel van 25 pagina’s is overigens nog niet openbaar gemaakt. De krant Ouest-France heeft het rapport ingezien en concludeert dat volgens het voorstel het volgen, nafluiten, hardop becommentariëren en het vragen van een telefoonnummer van een vrouw strafbaar worden: „Dit zijn allemaal zaken die gebeuren voor belediging of aanranding, dingen die nu al strafbaar zijn”, aldus Erwan Balanant, een van de schrijvers van het rapport.

Critici vrezen dat een eventuele wet alleen symbolisch zal zijn, omdat het voor agenten een schier onmogelijke taak lijkt om mannen op een overtreding te betrappen. Daarnaast stellen Franse media de vraag waar de grens ligt tussen ‘seksuele intimidatie’ en flirten.

Amsterdam en Rotterdam

In Nederland zijn ook initiatieven om straatintimidatie aan te pakken. Zo besloot de gemeente Rotterdam vorig jaar om, in navolging van Amsterdam, straatintimidatie strafbaar te maken via een Algemene Plaatselijke Verordening. Sissen, uitschelden, naroepen, achternalopen en om seks vragen zijn daar vanaf dit jaar verboden. Mensen die worden gepakt, kunnen een boete van maximaal 4100 euro krijgen of een celstraf van maximaal drie maanden.

In Amsterdam worden ook sinds dit jaar boetes uitgedeeld aan mensen die zich schuldig maken aan straatintimidatie. Nasissen, uitjoelen en -schelden kunnen je in de hoofdstad op een boete van 190 euro komen te staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.