Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 26 jan 2018 / 12:29 uur

Familie Nicky Verstappen vestigt hoop op DNA-match

In het onderzoek naar de moord op Milica van Doorn werd afgelopen december na meer dan 25 jaar eindelijk een verdachte aangehouden. Hetzelfde gold een paar jaar geleden voor de zaak van Marianne Vaatstra (uit 1999), waarvan de dader inmiddels is berecht. Dit allemaal door middel van DNA-verwantschaponderzoeken. De familie van Nicky Verstappen hoopt op hetzelfde scenario.

Maar liefst 21.500 mannen zijn uitgenodigd om – geheel vrijwillig – hun DNA af te staan. Hiermee gaat het om het grootste DNA-verwantschaponderzoek uit de Nederlandse geschiedenis. Dat werd op een persconferentie bekendgemaakt.

Laatste strohalm

Onder anderen Femke – de jongere zus van het slachtoffer – sprak in de hoop mensen te overtuigen te komen. „Het is voor ons de allerlaatste strohalm. Het gemis zal nooit minder worden en we krijgen Nicky er ook niet mee terug, maar doe alsjeblieft allemaal mee. Voor mijn ouders en mij is het nog steeds dagelijkse realiteit. Hoe heeft het kunnen gebeuren? Wie heeft het gedaan? Ik snap niet dat iemand hier twintig jaar mee rond kan lopen."

Nicky Verstappen was 11 jaar toen hij in 1998 dood gevonden werd tijdens een kamp in Brunssummerheide. Een dader werd niet gevonden, DNA-sporen waren er wel. Maar een scan door de databank en ook een wangslijmafname bij 1700 verdachten het afgelopen jaar leverde niets op.

Niet naar Duitsland

Het onderzoek wordt vooral gehouden onder bewoners van Heerlen, Brunssum en Landgraaf. Maar ook een paar duizend mensen die destijds in de regio woonden, zijn uitgenodigd. Het onderzoek mag helaas niet in Duitsland worden uitgevoerd. „Als de dader aan de andere kant van de grens woont, zullen we hem niet vinden, tenzij hij familie heeft in Limburg”, aldus hoofdofficier van justitie Jan Eland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Familie Nicky Verstappen vestigt hoop op DNA-match
Sluiten