Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Elke seconde een cyberaanval op Nederlandse banken’

Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. Ook bij banken. ABN Amro werd dit weekend twee keer slachtoffer van een zogenoemde DDos-aanval. Volgens de president van De Nederlandsche Bank vindt er vrijwel elke seconde zo’n aanval plaats. Vijf vragen.

Wat gebeurde er bij ABN Amro?

ABN Amro kampte zowel zaterdagavond als zondagmiddag met een storing die het gevolg was van een DDos-aanval, een soort cyberaanval. Urenlang was de bank onbereikbaar voor klanten terwijl medewerkers werkten aan een oplossing. Volgens een woordvoerder van de bank betrof het geen hack. De veiligheid van klantdata is daardoor nooit in gevaar geweest, liet ze weten aan ANP.

Hoe vaak worden banken aangevallen door cybercriminelen?

Vaak. Cyberaanvallen als deze zijn volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, aan de orde van de dag. In het tv-programma Buitenhof zei hij zondag dat er op de site van DNB zelf bijvoorbeeld vrijwel elke seconde wel zo’n aanval plaats vindt. DNB is hierover ook met banken in gesprek, om ervoor te zorgen dat die hun systemen na zo’n aanval snel weer in de lucht hebben.

Wat is een DDos-aanval?

Bij een DDos-aanval wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet meer te bereiken is. Klanten kunnen hierdoor geen gebruik maken van diensten zoals internetbankieren, mobiel bankieren en iDeal. DDos-aanvallen lopen meester via een botnet, een netwerk van gekaapte apparaten. Die apparaten kunnen via slecht beveiligde computers en scanners zijn, maar ook ‘slimme’ babyfoons, camera’s, thermostaten, deurbellen en zelfs waterkokers. Een aanval via een botnet is al voor een paar euro te koop via het darkweb, het ondergrondse deel van internet.

Wie zitten er achter zo’n DDos-aanval?

Dat is altijd anders. Soms zijn het ‘slechts’ jongeren die een beetje willen klieren, en soms zijn het georganiseerde groepen die om wat voor reden dan ook een bedrijf of overheidsinstelling in moeilijkheden willen brengen. Een voorbeeld van die laatste is Anonymous, een internationaal collectief van activisten en hackers.

Wat doet de Nederlandse overheid tegen cyberaanvallen die bijvoorbeeld het bankwezen platleggen?

Dat is de taak van het Nationaal Cyber Security Centrum. Zij hebben als taak om Nederland te beschermen tegen cybercriminaliteit, waaronder cyberaanvallen. Zij werken hierin samen met de Nederlandse politie en een aantal andere partners. Omdat veel cybercrime internationaal is, werkt werken zij ook samen met onder meer Europol, Interpol en de FBI.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.