Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Eenderde zorginstellingen leed in 2016 verlies

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat in 2016 eenderde van de zorginstellingen verlies leed. In 2015 was dat nog geen kwart. Hoewel het percentage verliesgevende instellingen in de ziekenhuissector juist afnam, steeg het aantal verliesgevende instellingen in de verpleeghuis-,verzorgingshuis- en thuiszorgsector met 39 procent.

Stijging van de kosten

In de vier zorgsectoren zijn de bedrijfskosten meer gestegen dan de bedrijfsopbrengsten, aldus het CBS. De sectoren hadden niet alleen te maken met structurele cao-loonsverhogingen, maar ook met een nieuwe regeling voor de onregelmatigheidstoeslag. Die regeling is met terugwerkende kracht ingevoerd vanaf 2012, waardoor 2016 een extra duur jaar werd.

Ziekenhuizen boekten een absoluut resultaat van 458 miljoen euro. Verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen kampten met een negatief resultaat van 65 miljoen euro.

Verdwijning van banen

In de gehandicaptenzorg kwamen er ruim 2000 voltijdbanen banen bij. In de andere sectoren daalden de aantallen. De verpleeghuis-, verzorgingshuis- en thuiszorgsector kreeg te maken met de verdwijning van ruim zesduizend voltijdsbanen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.