Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Dierenmishandelaar moet levenslang verbod krijgen’

Baasjes die hun huisdier mishandelen of verwaarlozen moeten een verbod voor het leven krijgen. Dat stelt de Rotterdamse politicus Joost Eerdmans. Gemeenten kunnen het houden dieren nu nog niet verbieden. Dat moet anders, vindt Eerdmans.

Tegenover het AD legt hij uit dat hij vindt dat de gemeente sneller moet kunnen ingrijpen bij verwaarlozing of mishandeling van dieren. Nu is het zo dat een rechter een tijdelijk houdverbod mag opleggen. Bij goed gedrag mag de gestrafte echter ‘gewoon’ weer een huisdier nemen.

Recht op dieren verspeeld

„Wie zijn dier mishandelt, of verwaarloost, heeft het recht op dieren verspeeld”, stelt de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. Daarnaast wil Eerdmans dat de gemeente ook de bevoegdheid krijgt om zo’n verbod op te leggen.

Eerdmans wil samen met de wethouders van drie andere grote steden (Amsterdam, Den Haag en Utrecht) een brief naar de minister sturen om ervoor te zorgen dat de gemeente die bevoegdheid krijgt.

Momenteel is het zo dat de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit en de Landelijke Inspectiedienst een waarschuwing kan geven als iemand de fout ingaat. Verder kunnen de dieren in beslag worden genomen. De hoogte van de straf varieert. Naast een (tijdelijk) verbod om dieren te hebben, kan er een maximale geldboete van €19.500 worden opgelegd. De maximale gevangenisstraf is drie jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.