Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze winter is halverwege de natste ooit gemeten

Sneeuw zagen we behalve begin december amper en de zon is ook niet vaak op de afspraak. Het onvermijdelijke gevolg is dat het bijzonder grauw en nat is. Sterker nog, het is de natste winter ooit.

„Met de getallen van 1 december tot en met 21 januari van landelijk weerstation De Bilt, komen we uit op een neerslagsom van ruim 231 millimeter. Vergelijken we deze neerslagsom met alle voorgaande winters, dan is dat in deze periode zelfs de hoogst gemeten neerslagsom", zo meldt Weerplaza. „In de winter van 1994 viel er in die ruim 229 millimeter."

Bijna in de top 10

Deze winter zit dan ook heel ver boven het gemiddelde, dat op 126 millimeter ligt en er is ook niet veel neerslag (50 millimeter) meer voor nodig om het bij de tien natste winters te laten horen. Dit terwijl we dus pas op de helft zijn.

Ook qua zonuren zien we dat terug. Sinds 1 december kon het midden van Nederland slechts 58 uur van de zon genieten. Daarmee is het de meest grijze winter van de voorbije 28 jaar.

Dat het veel regent en amper vriest, zorgt wel voor een relatief warme winter. „De gemiddelde temperatuur ligt deze winter op ongeveer 4,8 graden. Daarmee liggen we ongeveer een graad boven normaal (3,7 graden). Op 10 dagen kwam het in De Bilt deze winter tot vorst. Dat is best weinig, want normaal hoort dit nu al 20 dagen te zijn."

Koudegetal

Dat het niet vriest maakt het zogenaamde koudegetal van Weerplaza wel duidelijk. „Is de gemiddelde temperatuur over een etmaal -2 graden, dan worden er 2 punten bij het koudegetal opgeteld. Normaal zitten we in deze periode op ruim 34 punten. Deze winter is er in De Bilt pas een halve punt verzameld."

Voorlopig lijkt het er niet op dat er echt kou op komst is. „De komende twee weken hoeven we nog niet op veel vorst te rekenen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.