Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 jan 2018

Baby van 6000 jaar oud gevonden in Nieuwegein

Archeologen hebben bij opgravingen op een bedrijventerrein in Nieuwegein zesduizend jaar oude resten van een baby gevonden. Het is het oudste babygraf wat archeologen in Nederland ooit hebben ontdekt.

Swifterbantcultuur

De vondst bestaat uit een intact skelet van een vrouw die een baby in haar arm draagt. De baby zal hooguit zes maanden oud zijn geweest. De leeftijd van de vrouw wordt op 20 of 30 geschat.

De skeletten zijn van mensen uit de zogenoemde Swifterbantcultuur. Dat is een volk dat tussen 5300 en 3400 jaar voor Christus in Nederland leefde en langs de rivieren op prooidieren jaagde.

Een reconstructie van de vrouw met het kind / Archeo3D

Bijzondere ontdekking

De overblijfselen van de baby en vrouw werden vorig jaar al uit de grond gehaald, maar de gemeente Nieuwegein maakte de vondst dinsdag bekend. In eerste instantie dachten de onderzoekers dat het om één vrouw ging. Haar rechterarm lag gebogen, een nogal ongebruikelijke houding in de Swifterbantcultuur. Pas in december kregen ze in de gaten dat het om meer mensen ging. Bij het prepareren van de geborgen resten kwamen sleutelbeentjes, een schedel, een pijpbeen en een kaak met melktandjes tevoorschijn.

De menselijke resten liggen op dit moment opgeslagen in Leiden. Met DNA-testen hopen de onderzoekers erachter te komen of de jonge vrouw ook de moeder van het kindje is en of het om een jongen of meisje gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Baby van 6000 jaar oud gevonden in Nieuwegein
Sluiten