Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 31 jan 2018 / 14:55 uur

Azim A. vond schieten op student ‘fijn voelen’

De 20-jarige Azim A. moet zich verantwoorden voor het neerschieten van een 21-jarige student in Groningen. Woensdag vond de eerste niet inhoudelijke rechtszitting plaats. Volgens het Openbaar Ministerie zou de verdachte tegen anderen hebben gezegd: ‘Het voelde fijn, alsof je een vogeltje uit de lucht schoot’. De student liep hierdoor een dwarslaesie op en is blijvend invalide geraakt.

Deze feiten kwamen aan het licht bij de eerste zitting van de zaak. Volgens het OM vond A. het niet alleen fijn voelen maar wilde hij zijn ‘klus’ ook afmaken door zijn slachtoffer in het ziekenhuis op te zoeken. Azim A. was zelf niet in de rechtszaal aanwezig. Zijn slachtoffer was wel in een rolstoel naar de rechtbank gekomen. Dit meldt RTV Noord.

De fiets van het slachtoffer na de schietpartij ©ANP, GinoPress

Uit het niets

Het 21-jarige slachtoffer, een Groningse student, fietste na het stappen op 15 oktober 2017 naar huis toen hij door drie personen werd aangehouden. Toen hij probeerde te ontkomen aan de groep, werd hij beschoten. Het slachtoffer heeft drie kogelwonden opgelopen in zijn lies, arm en rug. Zijn verwondingen waren zo ernstig dat hij zijn hele leven lang tot aan zijn middel verlamd is. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

De politie nam de zaak destijds zeer serieus. Er werden foto’s van de verdachte zonder balkje verspreid en er werd tot twee keer toe een verkeerde verdachte opgepakt. Uiteindelijk duurde het 22 dagen voor ze bij Azim A. uitkwamen. Na een klopjacht werd A. gevonden in een studentenflat in Groningen, bij de huiszoeking troffen de agenten een vuurwapen aan.

Azim A.

A. heeft meerdere mensen bedreigd, waaronder zijn vriendin en een medeverdachte. Hij moet niet alleen wegens poging tot moord voor de rechter verschijnen, maar ook vanwege mishandeling van zijn vriendin. Vanwege zijn op het oog volledig willekeurige gruweldaad en zijn bedreigende uitspraken wilde het OM hem laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. A. staat nu op een wachtlijst.

Een medeverdachte verklaart: „Hij was zelfs bereid om naar het ziekenhuis af te reizen om het af te maken." Toen hij vast zat zou A. deze medeverdachte hebben bedreigd. Deze bedreigingen verstuurde hij via een medegedetineerde.

De inhoudelijke behandeling van deze strafzaak zal in september van start gaan. Naast Azim A. zijn er vier medeverdachten. Twee daarvan waren bij de schietpartij aanwezig en twee anderen zouden de schutter onderdak hebben verleend tijdens zijn poging om uit handen van justitie te blijven.

Azim A. houdt zijn kaken over de zaak sinds zijn aanhouding stevig op elkaar. Hij heeft niet op de beschuldigingen gereageerd en beroept zich op zijn zwijgrecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Azim A. vond schieten op student ‘fijn voelen’
Sluiten