Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 jan 2018 / 20:45 uur

33000 mensen van bijstand naar baan in grote steden

Rotterdam en Amsterdam hebben de afgelopen vier jaar 33.000 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen. Rotterdam bereikte dat met deels streng beleid, Amsterdam juist met een vriendelijke aanpak. Beide steden zijn tevreden over de resultaten.

Rotterdam verklaart deze cijfers deels door het strenge beleid dat de stad voert. Zo kunnen geschikte nieuwkomers in de bijstand soms verplicht worden tot werk in de buitenruimte. In Amsterdam wordt er juist gekozen voor een soepelere aanpak.

‘Thuiszitten geen optie’

,,Streng? Ik noem het rechtvaardig. Het Rotterdamse beleid is gericht op uitstroom naar werk. Thuiszitten is geen optie", zegt wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, Werkgelegenheid). ,,Wij kijken vooral naar wat mensen wel kunnen. Soms is dat een betaalde baan, soms vrijwilligerswerk."

Rotterdam probeert de instroom naar de bijstand te beperken. Zo worden mensen aan het einde van hun ww-uitkering nog eens extra begeleid bij het zoeken naar werk en gaan ze bijvoorbeeld via een uitzendbureau aan de slag in de kassen.

Verder controleert Rotterdam intensief op bijstandsfraude. De afgelopen vier jaar zijn er 2150 uitkeringen beëindigd vanwege fraude of per abuis verkeerd verstrekte gegevens.

‘Vriendelijkheid werkt’

De gemeente Amsterdam heeft 23.000 Amsterdamse werkzoekenden in de afgelopen vier jaar aan een baan geholpen. Daarvan gingen er zo’n 18.000 aan het werk vanuit een bijstandsuitkering. Volgens wethouder Arjen Vliegenthart (sociale zaken) scoort de hoofdstad daarmee bovengemiddeld.

Amsterdam heeft de afgelopen jaren meer aandacht besteed aan mensen die minder kans hebben op een baan. ,,Deze cijfers laten duidelijk zien dat je met vriendelijk doen minstens zo veel mensen verder helpt als met streng doen”, aldus Vliegenthart.

De hoofdstad begint binnenkort met een proef waarbij mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder begeleiding krijgen en 200 euro per maand mogen bijverdienen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
33000 mensen van bijstand naar baan in grote steden
Sluiten