D. van Aken
D. van Aken Nieuws 4 dec 2017 / 09:39 uur

Zwarte Piet op meeste basisscholen welkom

Een overgrote meerderheid van de basisscholen in Nederland viert dit jaar het Sinterklaasfeest met Sinterklaas en Zwarte Piet. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies.

Pieten

Uit het onderzoek blijkt dat 96 procent van de scholen in Nederland het Sinterklaasfeest vieren. 89 procent van die scholen nodigt Sinterklaas uit om langs te komen. En op 85 procent van de ondervraagde basisscholen is Zwarte Piet uitgenodigd.

Een kwart van de schooldirecteuren geeft aan dat er één of meerdere roetveegpieten aanwezig zijn op het Sinterklaasfeest. De regenboogpiet doet het minder goed met ‘slechts’ 4 procent.

In de grote steden is wel duidelijk een ander beeld te zien. Daar is op maar 17 procent van de scholen Zwarte Piet aanwezig.

Discussie

Op de meeste basisscholen is er onder leerkrachten onderling geen discussie geweest over ‘het soort piet dat Sinterklaas op school komt vergezellen’.

Op 18 procent van de basisscholen is wel discussie gevoerd over ‘het soort piet’ dat moet worden ingezet bij het kinderfeest. Daarbij ging het dan meestal om drie dingen: of de kleur van de pieten aangepast moet worden, of de huidige piet voor sommigen kwetsend is en of het schoolteam liever een zwarte piet ziet.

Aan het onderzoek deden 400 basisscholen mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwarte Piet op meeste basisscholen welkom
Sluiten