Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 13 dec 2017 / 15:00 uur

Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten

Na tien keer een enorme deuk in je zelfvertrouwen te hebben opgelopen, is het eindelijk zover: je bent uitgekozen bij de hospiteeravond. Vanaf heden ben je trotse bewoner van een paar kleine vierkante meters in jouw studentenstad. Je schreeuwt het van de daken, maar let op: er kan een keerzijde zijn. Er zijn namelijk huisbazen die hun huurders volledig in de zeik nemen. Gelukkig zijn er instanties zoals de Huurcommissie die jou kunnen helpen. Want waar heb jij als huurder allemaal recht op?

Huurbescherming

„Er zijn twee soorten particuliere woonruimten, een zelfstandige woonruimte en een onzelfstandige woonruimte. Bij kamers spreken we van een onzelfstandige woonruimte wanneer je geen eigen voordeur hebt en je keuken, toilet en badkamer ook niet enkel voor jouw gebruik zijn. Wanneer de huurprijs beneden de huurgrens ligt, geniet je in beide gevallen huurbescherming”, schrijft de website van de Rijksoverheid.

Kwaadwillende huisbazen

Sofie uit Utrecht (23) heeft een huisbaas die zijn eigen regels verzint: „Onze huisbaas woont op de begane grond, en kan daardoor ons halletje inkijken. Hij ziet dus precies wie er binnenkomen. Al sinds het begin wil hij ons allemaal regels opleggen, zo mochten we maar één keer per maand iemand te logeren hebben, inmiddels is dit drie keer per maand. Maar als hij vindt dat we te veel mensen over de vloer hebben, roept hij dingen als: ‘Het is hier geen opvanghuis.’”

„Laatst liep hij bij ons de trap op, waar een meter staat die ons elektriciteitsverbruik meet, hij beschuldigde ons ervan dat wij een elektrische kachel hadden aanstaan, die te veel stroom verbruikt. Hij dreigde dat als de stoppen zouden doorslaan, het ons heel veel geld zou kosten en hij ons zonder verwarming in de kou boven zou laten zitten”, zegt Sofie. „Toen is hij naar boven gegaan, en heeft een van de kamers van mijn huisgenoten opengedaan en is in haar kamer gaan kijken. Meer privacyschending kan je niet hebben.”

Mag een huisbaas zomaar je kamer binnenlopen?

„In principe mag een verhuurder niet zomaar jouw huis of kamer binnenlopen”, zegt huurjurist Wynold Dijkstra van Groene Hart Juristen. „Dit mag alleen als hier een afspraak voor gemaakt is, of wanneer het contractueel is vastgelegd en de huurder hiermee akkoord is gegaan.”

En wat als er iets kapot is?

„Ik had op een gegeven moment lekkage op vijf plekken en een verwarming die niet werkte." Marleen (24) is studente geweest in Groningen en woonde in een huis waar geregeld dingen misgingen. „Toen heb ik mijn huisbaas gezegd dat ik mijn huur niet zou betalen, totdat het gemaakt zou worden. Dat mag natuurlijk niet, maar uiteindelijk heeft hij het wel gerepareerd.”

Dijkstra: „Het is natuurlijk afhankelijk van onderlinge afspraken, maar over het algemeen geldt dat de huurder verantwoordelijk is kleine reparaties en onderhoud. Denk aan kranen die kapot zijn of scharnieren waar een druppeltje olie overheen moet. Voor grotere reparaties is de verhuurder verantwoordelijk, bijvoorbeeld een verwarming of een deur”.

Betaal ik niet te veel?

„Wij vonden de huurprijs te hoog, waardoor wij destijds naar de Huurcommissie zijn gestapt”, zegt Marthe (28). „Maar onze huisbaas vertelde ons dat wij daar onmiddellijk mee moesten ophouden, omdat het anders nog wel eens heel ongezellig zou kunnen worden.”

„De verhuurder mag de huur één keer per jaar verhogen, daarvoor wordt door de overheid ieder jaar een maximaal percentage vastgesteld”, aldus de woordvoerder van de Huurcommissie. „En als je denkt dat je te veel betaalt, kun je aan de hand van een puntensysteem dat officieel is vastgesteld, checken of je een eerlijke prijs betaalt. Dit puntentotaal bepaalt dan de maximale (kale) huurprijs die wettelijk is toegestaan.”

Marthe heeft uiteindelijk wel doorgezet met de Huurcommissie, maar dat is niet in goede aarde gevallen. „Toen één van onze huisgenootjes wegging, heeft onze huisbaas deze kamer afgesloten. Hij plaatste hier vervolgens een radiootje in, die hij heel hard aanzette, op een soort stoorstand. We konden deze radio niet uitzetten, maar hadden wel last van het geluid. Later heeft hij een telefoon in die kamer gelegd, die hij op onmogelijke momenten heel lang en vaak achter elkaar belde.”

Een goed contract

„Alles begint dus met een goede huurovereenkomst”, zegt Dijkstra. Dus voordat je een gat in de lucht springt omdat je het eindelijk bent geworden op een hospiteeravond, eerst de kleine lettertjes lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten
Sluiten