Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 12 dec 2017 / 14:15 uur

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het ‘gay-gen’. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.

Een Canadees onderzoeksteam van de Universiteit van Brock zegt hiervoor een verklaring gevonden te hebben. Dit bericht werd naar buiten gebracht door Vice. 

De coming out van een oudere broer op YouTube © OliverVlogss

Chemie in het brein

„Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat sommige vrouwen een bepaald eiwit, genaamd NLGN4Y, aanmaken na het verwekken van hun eerste zoon. Als deze vrouwen opnieuw zwanger worden van een jongen, treedt er een immuunreactie tegen het eiwit op. Door deze reactie ontstaan antilichamen en deze relatief hoge concentratie antistoffen heeft invloed op de ontwikkeling van het brein van het mannelijke embryo", licht hoofdonderzoeker Tony Bogaerd toe.

Deze conclusie versterkt de overeenstemming dat homoseksualiteit al tijdens de ontwikkelingsfase van de mens aanwezig is. En dus niet veroorzaakt wordt door opvoeding of invloed van buitenaf. Homoseksualiteit heeft zeker een biologische basis, deze conclusies bewijzen dit voor mannen.

Toch betekent dit het niet de vondst van het gay-gen. De oudere broer-reactie treedt alleen op bij mannelijke embryo’s en niet bij vrouwelijke. Het is geen eenduidige verklaring aangezien er immers ook genoeg oudste zonen gay zijn. Tot slot is het ‘oudere broer effect’ relatief zeldzaam en zijn de meeste kleine broertjes hetero.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?
Sluiten