In het nieuws

Waarom kan taal zo irritant zijn?

Foto van 'Amarins de Boer'

1 DEC 2017

Duurzaam, genderneutraal of super. Zomaar wat woorden waar we ons massaal aan ergeren. Ze zijn dan ook samen met in je kracht staan, eigenlijk, stukje, shinen, soort van, papadag en loverboy uitgeroepen tot de tien meest ergerlijke woorden van 2017, aldus het Instituut voor de Nederlandse Taal (IvdNT). Maar waarom vinden we sommige woorden zo irritant?

„Irritatie is heel menselijk”, zegt Laura van Eerten van het IvdNT. „Het is vaak lastig om te zeggen welk woord we mooi vinden, want ergens kritiek op uiten is vaak veel makkelijker.” Volgens Van Eerten raakt taal ook de identiteit van mensen. „Dat zie je ook bij een dialect. Mensen zijn erop gebrand dat te behouden en als mensen worden aangesproken op hun accent, vinden ze dat vaak niet leuk.”

Genderneutraal

Het zijn de mensen die de taal gebruiken, legt Peter-Arno Coppen, taaldeskundige bij Onze Taal uit. „Taal is zo’n onlosmakelijk deel van jezelf. Daarom wordt het ook geassocieerd met mensen en bevolkingsgroepen. Als je een advocaat irritant vindt, vind je alles wat een advocaat zegt, ook irritant. Associaties van woorden en mensen lopen in elkaar over.”

De woorden zijn door deelnemers gekozen omdat de woorden „te pas en te onpas gebruikt worden". Van duurzaam wordt bijvoorbeeld gezegd dat het een „hol, betekenisloos containerbegrip" geworden is. En eigenlijk wordt te vaak als stopwoord gebruikt, evenals super.

Het woord genderneutraal is vaak ingestuurd omdat mensen het een irritante hype vinden. Op het woord zelf is ook commentaar, want gender is niet neutraal, wordt gezegd. Ook vinden veel mensen vinden het een lelijke samenvoeging van een Engels en een Nederlands woord.

'Eigenlijk'

Er zijn veel verschillende soorten irritaties, zegt Coppen. „Mensen worden heel ongemakkelijk van woorden die niets betekenen. ‘Eigenlijk’ is zo’n voorbeeld. 'In je kracht staan' is een ontsporende beeldspraak, net zoals ‘in een warm bad terechtkomen’. Wat mensen als taalfouten zien, wordt ook vaak als irritant ervaren. ‘Me moeder’ is daar een voorbeeld van.”

Stemmen

Je kunt tot en met volgende week woensdag stemmen op het woord dat je het liefst nooit meer wilt horen. Vanaf donderdag weten we dan welk woord zich mag aansluiten bij de woorden kids, oudjes, me (moeder) en diervriendelijk vlees, de woorden die de afgelopen vier jaar hebben verloren.

BEKIJK OOK


  Wat wordt het Woord van het Jaar 2019?

  Wat wordt het Woord van het Jaar 2019?

  Vanaf dinsdag kan er worden gestemd, tot maandag 16 december 17.00 uur. /Unsplash

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Bezorgschaamte, toetertrouwstoet, boomer en wiebelpensioen. Dat zijn enkele van de negentien woorden die Van Dale heeft genomineerd voor de verkiezing van Woord van het Jaar 2019.

  Vanaf dinsdag kan er worden gestemd, tot maandag 16 december 17.00 uur.

  Resterende kandidaten


  Lampionnen voor iedereen die met kanker te maken heeft
  Likeability of5

  Lampionnen voor iedereen die met kanker te maken heeft

  Vorig jaar werd een hart van licht gevormd bij Paleis Soestdijk. / Foto's: KWF

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  GISTEREN

  Iedereen heeft wel een verhaal over de ziekte kanker. KWF houdt deze maand daarom de actie Nederland Geeft Licht.

  KWF Kankerbestrijding, bekende en onbekende Nederlanders startten de actie Nederland Geeft Licht maandagavond door in het Olympisch Stadion in Amsterdam een lampion te ontbranden voor een dierbare. Allemaal hebben zij op een of andere manier te maken gehad met kanker en zijn daarom als ambassadeur verbonden aan KWF.

  Lampionnen voor iedereen die met kanker te maken heeft

  De KWF-ambassadeurs maandagavond


  like
  user_c96f09a0f15e7d4f303b0ff466a2eb6b2b36eeb9_avatar

  Voortaan geen sleutel meer nodig voor ov-fiets
  Likeability of5

  Misschien geen sleutel meer nodig voor ov-fiets

  NS wil de sleutels van ov-fietsen vervangen voor de ov-chipkaart. /ANP

  Foto van 'Ista van Galen'

  GISTEREN

  NS wil de sleutels van ov-fietsen vervangen door de ov-chipkaart. In Apeldoorn wordt het nieuwe concept vanaf deze week getest.

  Je fietst naar het station, parkeert je fiets in de stalling, zet hem op slot en loopt vervolgens snel naar de trein. Het automatisch op slot zetten van je tweewieler is natuurlijk geen gekke gewoonte. Maar voor de NS wel onhandig. Jaarlijks raken er zo’n tweeduizend sleutels van ov-fietsen kwijt, omdat mensen ze na het inleveren uit gewenning op slot zetten en de sleutel mee naar huis nemen. „Het is natuurlijk mooi dat mensen de ov-fiets behandelen als hun eigen fiets, maar het zorgt voor ons wel voor problemen”, stelt NS-woordvoerder Geert Koolen. „We kunnen die fiets niet meer opnieuw uitlenen en er moet een nieuw slot op komen. Dat kost veel tijd.”

  En dus wil de NS nu af van die sleutels. Het plan is om je ov-chipkaart te gebruiken om de tweewieler op slot te zetten. Zo wordt het ook sneller om een fiets te lenen en weer in te leveren. Vanaf deze week wordt het slimme slot getest met 350 ov-fietsen op station Apeldoorn. Als dit naar wens verloopt, worden in de loop van 2020 de fietsen in heel Nederland aangepast. „Dan moet alles wel goed gaan natuurlijk. We moeten ook kijken of mensen het wel handig vinden.”


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Imanuelle Grives nog maar paar dagen cel in.
  Likeability of3

  Imanuelle Grives nog maar paar dagen cel in

  Imanuelle Grives nog maar paar dagen cel in. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Rotterdamse actrice Imanuelle Grives hoeft nog maar ongeveer zeven dagen de cel in.

  Zij werd onlangs door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot twee jaar cel en een boete van 1000 euro wegens drugsbezit en -handel, maar de helft van de celstraf is voorwaardelijk.

  En omdat ze al een deel van dat jaar in hechtenis zat, blijven slechts een paar dagen over, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in België.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Boeren kondigen nieuwe actie aan op 18 december

  Boerenactie 18 december voorlopig nog een mysterie

  De boeren gaan op 18 december opnieuw actievoeren. /ANP

  Foto van 'Ista van Galen'

  GISTEREN

  De boeren gaan woensdag 18 december opnieuw actievoeren. Dat heeft een woordvoerder van Farmers Defence Force (FDF) bevestigd. Hoe de actie eruit gaat zien, blijft voorlopig nog een mysterie. 

  De actiegroep wil niet bekendmaken wat voor soort actie er 18 december gevoerd gaat worden. Wel is bekend dat het de gehele dag in beslag neemt en mogelijk kan worden verlengd. „Voorlopig laten we het nog in het midden”, zegt FDF-voorlichter Jeroen van Maanen. „We hebben afgelopen week gezien dat als mensen zenuwachtig beginnen te worden (over wat er zal gaan gebeuren, red.), er vaak nog wat dingetjes ten positieve verschuiven.”

  De boeren zijn ontevreden over hoe de overheid handelt met het plan dat de gehele landbouw heeft opgesteld. „Met de acties op 1 en 16 oktober zijn wij als gehele landbouw in één hok gekropen en hebben we een plan gemaakt waar de landbouw collectief achter staat. We zien nu dat dat plan niet serieus wordt genomen. Als de politiek niet uitkijkt, heeft het de hele landbouw tegen zich”, legt de FDF-woordvoerder uit. Op 1 en 16 oktober stond onder meer het Malieveld in Den Haag vol met trekkers.


  De driehoek van Utrecht had eerder moeten opschalen na aanslag.

  De driehoek van Utrecht had eerder moeten opschalen na aanslag

  De driehoek van Utrecht had eerder moeten opschalen na aanslag. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Bij de tramaanslag in maart dit jaar hadden de burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de districtschef van de politie, de zogenaamde driehoek, sneller moeten opschalen. 

  Ook was eerder opschalen de communicatie tussen allerlei verschillende instanties ten goede gekomen. In de praktijk volgde eerst een overleg tussen burgemeester Jan van Zanen, de hoofdofficier van justitie en de hoogste chef van de politie. „Parallel hieraan kan een GRIP 3 al worden opgestart", concludeert het COT. Dan hadden de burgemeesters uit de regio gelijk kunnen aanhaken en 'mee kunnen groeien in het incident'.

  Waardevolle lessen


  Slimme camera waarschuwt militair voor bermbom.

  Slimme camera waarschuwt militair voor bermbom

  Slimme camera waarschuwt militair voor bermbom. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Technische Universiteit Eindhoven heeft een speciale camera ontwikkeld die militairen waarschuwt voor bermbommen.

  Het vinden en uitschakelen van bermbommen is volgens promovendus Dennis van de Wouw nu nog een erg lastige klus.

  Registreren van omgeving


  Personeel vleesbedrijven in gevaar.
  Likeability of5

  Personeel vleesbedrijven in gevaar

  Zes keer waren de problemen die controleurs ontdekten zo ernstig, dat de productie tijdelijk moest worden stilgelegd. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In Amsterdam blijkt er bij vijf vleesverwerkende bedrijven van alles mis te zijn met de arbeidsomstandigheden, waaronder de veiligheid van het personeel. 

  Doordat de bedrijven zich niet aan voorschriften houden, lopen medewerkers 'ernstig gevaar', constateert de Inspectie SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) na een reeks controles in samenwerking met de politie.

  De inspectie vermoedt dat ook sprake is van onderbetaling, zwart werk en het onterecht inhouden van salaris.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  5 DEC 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  De dierenambulance in Amsterdam.
  Likeability of2

  Kat overleden na vuurwerk in achterste

  De dierenambulance in Amsterdam. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  In IJselstein is maandag een kat overleden nadat er vuurwerk in zijn achterwerk is gestopt. Dat meldt het AD.

  DJ Karel liep rond in IJsselstein, bij het park en de huizen grenzend aan de Hogebiezen. Toen de rode kater zich maandag - na een nacht niet thuis geweest te zijn - opmerkelijk gedroeg, heeft baasje Marga hem meegenomen naar de dierenarts.

  Darm weggebrand


  saddislike
  user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  +1


  Sanoma verkoopt Donald Duck, vtwonen en nu.nl aan DPG Media.

  Sanoma verkoopt Donald Duck, vtwonen en nu.nl aan DPG Media

  Sanoma verkoopt Donald Duck, vtwonen en nu.nl aan DPG Media. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het Finse mediabedrijf Sanoma verkoopt zijn Nederlandse activiteiten aan DPG Media. De Belgische onderneming die voorheen bekend stond als De Persgroep betaalt 460 miljoen euro voor Sanoma Media Netherlands.

  Onder Sanoma Media Netherlands vallen onder meer de Libelle, Donald Duck, vtwonen en nieuwswebsite NU.nl. DPG Media is onder meer eigenaar van de Volkskrant, AD en Qmusic.

  Volgens DPG-topman Erik Roddenhof is de overname van Sanoma Nederland „een belangrijke versterking van de onderneming en een noodzakelijke stap in de steeds verder digitaliserende wereld."


  Onderzoek naar doden vulkaanuitbarsting.

  Onderzoek naar doden vulkaanuitbarsting

  Onderzoek naar doden vulkaanuitbarsting. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie in Nieuw-Zeeland stelt een onderzoek in, naar hoe zeker vijf mensen zijn omgekomen bij een vulkaanuitbarsting op het eiland White Island afgelopen maandag.

  Volgens de politie zijn de acht nog vermiste mensen waarschijnlijk ook omgekomen. Wat precies onderzocht gaat worden, maakte de politie niet bekend.

  47 mensen op het eiland


  De Mobiel Bankieren app van de Rabobank.
  Likeability of5

  '1 op 10 ouderen kan niet internetbankieren'

  De Mobiel Bankieren app van de Rabobank. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Voor ouderen blijft contant geld van cruciaal belang. Meer dan 10 procent van de ouderen in Nederland kan niet internetbankieren, ook al hebben ze een computer en zijn ze online actief.

  Dat meldt de ANBO na onderzoek onder bijna 10.000 ouderen. „De ontwikkelingen gaan snel, vooral bij de technologie. Het gebruik van contant geld neemt onder andere hierdoor snel af. Daarom is het zaak dat wij zorgen dat mensen kunnen blijven meedoen", zegt directeur Liane den Haan.

  Plofkraken


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Door een schietpartij op het 24 Oktoberplein raakten meerdere mensen gewond.

  Gemeente Utrecht presenteert rapport over tramaanslag

  Door een schietpartij op het 24 Oktoberplein raakten meerdere mensen gewond. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht presenteert dinsdag samen met politie, het Openbaar Ministerie en de Veiligheidsregio Utrecht een rapport over het optreden van de crisisorganisatie rond de tramaanslag in de domstad.

  Het rapport gaat onder meer over hoe de hulpdiensten hebben samengewerkt en hoe de communicatie was. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

  Terroristisch oogmerk


  Test: trein op automatische piloot
  Likeability of3

  Test: trein op automatische piloot

  Instappen en wegwezen, maar met een automatische treinpiloot. / Robin van Lonkhuijsen | ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  De NS voert in de nacht van dinsdag op woensdag een experiment uit met een automatische treinpiloot.

  Kan een trein veilig rijden als hij wordt bestuurd door een automatische treinpiloot? Dat gaan de Nederlandse Spoorwegen testen op de Hanzelijn (Lelystad – Zwolle).

  Dinsdag om 00.56 uur vertrekt een Sprinter SNG vanaf station Dronten, waar hij 25 minuten later ook terugkeert. Verloopt deze rit zonder problemen, dan rijdt de trein gedurende de nacht nog een aantal keren op een neer tussen Kampen en Swifterbant.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Duizenden Nederlandse kinderen groeien op in armoede

  Foto van 'Tosca de Jong'

  9 DEC 2019

  Lege broodtrommels en geen geld voor schoenen of een winterjas; duizenden Nederlandse kinderen leven in armoede. Van alle kinderen in Nederland groeit ruim acht procent op in armoede. Het aantal kinderen dat in armoede leeft is niet gestegen, maar ook niet gedaald. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. 

  Een fiets, sportschoenen en een volle broodtrommel voor op school. Het zijn dingen die elk kind nodig heeft om op een gezonde en sociale manier mee te draaien in de maatschappij. Voor gezinnen die in armoede leven, zijn deze dingen niet vanzelfsprekend. Er leven duizenden kinderen in Nederland die zonder eten naar school gaan, niet kunnen sporten, laat staan met hun familie op vakantie kunnen.

  Gezinnen die in deze situatie zitten kunnen een beroep doen bij verschillende hulpinstanties. Het Nationaal Fonds Kinderhulp, dat dit jaar 60 jaar bestaat, is er daar één van. Zij helpen kinderen van 0 tot 21 jaar. Het fonds heeft het aantal aanvragen de afgelopen jaren zien verdubbelen. „Wij komen allerlei schrijnende gevallen tegen. Kinderen die op een dun matrasje op de grond slapen omdat er geen geld is voor een echt bed”, vertelt woordvoerder Irene Boersma. De aanvragen doen de ouders niet zelf, maar lopen via hulpverleners die bij de mensen thuis komen. „Er wordt niet direct en alleen naar het inkomen gekeken, maar naar de hele financiële situatie. Het kan zijn dat iemand op papier ‘genoeg’ verdient, maar dat hij of zij weinig overhoudt door bijvoorbeeld het aflossen van schulden.” De aanvragen kunnen voor de meest uiteenlopende benodigdheden zijn. „Het ene kind heeft een laptop voor school nodig, een ander kind wordt geholpen met een sinterklaascadeautje. Op dit moment zijn er vooral warme kleren nodig, zoals winterjassen. Er zijn kinderen die nog in een dun zomerjasje rondlopen.”


  Heb je even tijd voor de dood?

  Heb je even tijd voor de dood?

  We zouden het wat vaker over de dood moeten hebben. Foto: Getty

  Foto van 'Tim van der Steen'

  9 DEC 2019

  We zouden wat vaker moeten praten over de dood, vindt Martien Versteegh. Daarom schreef ze het boek Uit het leven gegrepen – jongeren van 14 tot 40 over de dood.

  We gaan allemaal dood, maar hebben het er weinig over. Dom en zonde, want het levert uiteindelijk alleen maar extra stress op en voor nabestaanden maakt een taboe het alleen maar ingewikkelder. „Toen mijn moeder overleed had ze al een heel plan klaarliggen”, zegt auteur Martien Versteegh. „Dat maakte het voor ons eigenlijk gemakkelijk. Als je dat niet hebt kan dit voor nabestaanden enorme stress opleveren.”

  Heb je even tijd voor de dood?

  Uiteindelijke omslag van het boek, Uit het leven gegrepen.


  De slechtste slogan van 2019: Tongzoen van zeemeermin

  De slechtste slogan van 2019: Tongzoen van zeemeermin

  Foto: Robert Vos / ANP

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  9 DEC 2019

  'Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin' is gekozen tot de slechtste slogan van afgelopen jaar.

  De verkiezing van slechtste slogan van Nederland wordt al acht jaar gehouden. Dit jaar ging de prijs naar Wiebe en Luuk de Haan van De Zilte Zeemeermin. De ‘visbroers’, zoals ze zichzelf noemen, lieten onder anderen ‘Je rijbewijs hale, doe je bij die kale’ van Rijschool Rayactie en ‘Geen geëikel recycle’ van P. van der Veldt Transporten achter zich.

  Blij


  Presentator Jeroen Pauw.

  Jeroen Pauw stopt met talkshow PAUW

  Presentator Jeroen Pauw. / ANP

  Foto van 'Metro'

  9 DEC 2019

  Jeroen Pauw stopt over twee weken met zijn talkshow PAUW. Dat heeft de presentator laten weten in een bericht op zijn Instagram. De presentator blijft wel bij de publieke omroep.

  In zijn bericht laat hij weten toe te zijn aan „andere gesprekken en reportages met iets meer lengte en diepte dan het ‘gesprek van de dag’ en de ‘waan van de week’.” Hij besluit zijn bericht met de woorden dat hij zijn talkshow met veel liefde en plezier heeft gemaakt.