Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 7 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Waar houdt dit op? Bitcoin nu 15.000 dollar waard

De bitcoin breekt record na record. De koers van de cryptovaluta is sinds oktober aan een ongekende opmars bezig. Nadat op 12 oktober de 5000 dollar en vorige week de 10.000 dollargrens werd doorbroken, is de waarde nu gestegen naar 15.000 dollar. (12.732 euro) En opmerkelijk: dit is slechts 12 uur na het vorige record van 14.000 dollar. Vorig jaar rond deze tijd was de munt slechts 753 dollar waard.

Deze ongekende exponentiële stijging doet volgens economen denken aan een bubbel die op ieder moment kan knappen. Anderen zijn juist lyrisch over deze ontwikkeling en denken dat de internetmunt nog veel meer waard zal worden.

De imposante opmars ©ANP

Een gigantische markt

Binnen een zeer korte tijd is er een online markt ontstaan die qua volume groter is dan het Bruto Binnenlands Product van middelgrote landen. Met een totale waarde van bijna 400 miljard dollar is de bitcoinmarkt op dit moment ‘groter’ dan het bruto binnenlands product van landen als Oostenrijk, Noorwegen en Egypte. Het BNP van Nederland is met 770 miljard nog wel een stuk groter.

De internetvaluta is momenteel qua omvang de vijfde grootste op aarde. De totale waarde van de alle bitcoins in omloop is groter bijvoorbeeld die van alle Britse ponden en Indische roepies. Hiermee laat de Bitcoin alleen de dollar, euro, Chinese yuan en Japanse yen nog voor zich.

Einde in zicht?

Volgens beleggers Corné van Zeijl, Valentijn van Nieuwenhuijzen en Willem Middelkoop is het volgende week gedaan met de groei. Dit lieten de beursdeskundigen aan RTLZ weten. De beleggers vergelijken deze bizarre opmars met de Tulpenmanie van 1636 en 1637, toen steeg de prijs van tulpenbollen tot ongekende hoogte om op een gegeven moment volledig in elkaar te zakken.

Omdat er vanaf 10 december gespeculeerd kan worden op een koersdaling, zal het een run naar de uitgang komen. „Hierdoor komen vraag en aanbod weer beter in balans”, aldus de beleggers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.