Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 6 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Vissenbescherming: goudvis moet weg uit klaslokaal

Tot voor kort zorgden de kinderen van groep 4 van basisschool De Triolier in het Brabantse Budel met liefde voor hun goudvis. Maar de Stichting Vissenbescherming was het daar niet mee eens en greep in.

Ronde kom

Of het nou Hans of Grietje was, weet schooldirecteur Loes Schalken niet precies. Eén van de twee goudvissen overleed een tijdje geleden, de ander zwom nog in een ronde kom in het klaslokaal. Dat kinderen voor een goudvis zorgen, is prima. Maar de goudvis zwom in een ronde kom en dat is niet de bedoeling volgens de Stichting Vissenbescherming.

Toen Schalken werd opgebeld door de Vissenbescherming, dacht ze eerst dat het een grapje was. Maar de Vissenbescherming nam het uiterst serieus: een goudvis heeft een zwemruimte van tien keer zijn lengte nodig en hoort niet thuis in een ronde kom. Hans of Grietje heeft een aquarium van minstens een meter nodig met een zuurstofinstallatie en plantjes.

Aquarium

Schalken was zich van geen kwaad bewust. „Op onze school hebben we een goed beleid voor de kinderen, maar voor vissen blijkt dat wat minder te zijn”, vertelt ze met een glimlach aan het Brabants Dagblad.

Een aquarium met de vereiste zuurstofinstallatie en benodigde plantjes kan oplopen tot honderden euro’s. Dat was geen optie voor Schalken. De Vissenbescherming heeft Hans (of Grietje) inmiddels bij een aquariumliefhebber ondergebracht.

Of de vis daadwerkelijk ongelukkig is in een vissenkom, weet de Vissenbescherming niet zeker: „Als je het vergelijkt met de normale leefomstandigheden van een goudvis, zegt je gevoel dat het niet goed kan zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vissenbescherming: goudvis moet weg uit klaslokaal
Sluiten