Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 20 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Vijf vragen over het verbod op de Bandidos

De motorclub Bandidos is verboden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht beslist. Tijd voor vijf vragen.

Waarom zijn de Bandidos verboden?
Volgens het Openbaar Ministerie houdt de club zich bezig met drugshandel, prostitutie en wapenhandel en wordt geweld verheerlijkt. De rechter ging hierin mee en stelde dat de Bandidos zich richt op het plegen, ondersteunen en stimuleren van geweld. Dat blijkt onder meer uit het promoveren van mensen die geweld hebben gebruikt. Ook rekende de rechter het de club zwaar aan dat geweld van Bandidos-leden de veiligheid van andere burgers in gevaar brengt. Het verbod gaat per direct in en de bezittingen van de club worden in beslag genomen.

Hoe lang zaten de Bandidos in Nederland?
Pas drie jaar, maar de Bandisos worden internationaal gezien als de grote rivaal van de Hells Angels. De club heeft zijn belangrijkste afdeling, chapter genoemd, in Sittard. Die gemeente probeert de club al langere tijd te weren. Sinds de komst van de Bandidos is het onrustig in Zuid-Limburg met onder meer aanslagen, brandstichting en vechtpartijen. Ook andere motorclubs zitten graag in Zuid- en Midden-Limburg, aangezien het een grensstreek is met België en Duitsland waar ook chapters zitten.

Bekijk hier een documentaire over de Bandidos:

Hoe zit het met andere motorclubs als No Surrender, Satudarah en de Hells Angels?
Justitie onderzoekt of het mogelijk is om No Surrender en Satudarah te verbieden. Een poging van het OM om de Hells Angels te verbieden mislukte in 2009. De rechter oordeelde toen dat de chapters niet gezien konden worden als criminele organisaties. In de zaak tegen Bandidos ging het erom of de club in strijd is met de openbare orde, hiervoor geldt een lichtere ‘bewijslast’.

Komt er ook een nieuwe poging om de Hells Angels te verbieden?
Dat is niet ondenkbaar. Na 2009 is er veel veranderd. De kans op een verbod op een club, bende of vereniging is sinds 2014 makkelijker geworden toen pedovereniging Martijn werd verboden. Die uitspraak heeft de drempel verlaagd. Martijn pleegde geen strafbare feiten, maar werd toch verboden omdat het gedachtengoed haaks stond op het algehele belang van de Nederlandse maatschappij.

Heeft een verbod überhaupt wel nut?
Dat is nog maar de vraag. De Bandidos kunnen hun naam veranderen en zo doorgaan met hun praktijken. Dit gebeurde in België bijvoorbeeld met het Vlaams Blok. Er kwam een verbod, maar Vlaams Blok is nu Vlaams Belang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.