Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 18 dec 2017 / 13:30 uur

Twitteraar moet spotprent Erdogan offline halen

Een Nederlandse twitteraar keek maandagochtend vreemd op toen hij zijn mailbox opende. Hij had een mailtje van de juridische afdeling van Twitter ontvangen waarin hem werd verzocht om een tweet met daarin een spotprent van Recep Tayyip Erdogan te verwijderen. Deze afbeelding zou in strijd zou zijn met de huisregels op het populaire platform.

Schadelijke spotprent?

In het bericht laat Twitter weten op dit moment geen actie tegen hem te ondernemen, maar dat er in de toekomst misschien wel gevolgen zijn voor het laten staan van de tweet. Een rechtbank in Turkije heeft op 6 december uitspraak gedaan. Die ziet de afbeelding als een ‘belediging van Erdogan’.

Deze uitspraak geldt niet alleen voor Van Dijken. Ook NRC-cartoonist Ruben L. Oppenheimer en tientallen anderen staan op de lijst van aangeklaagde accounts. Mocht de Nederlander in beroep willen gaan tegen de klacht, dan kan hij dit voorleggen aan de Turkse rechter.

Strengere huisregels

De mail die Van Dijken ontving lijkt paralel te lopen met de nieuwe regels op het gebied van beledigende en schokkende content. Deze richtlijnen zijn maandag 18 december ingevoerd en moeten aanstootgevende inhoud op Twitter beter modereren. Critici vinden deze nieuwe regels vooral een inperking van de vrijheid van meningsuiting.

Van Dijken krijgt veel bijval van andere twitteraars. De gewraakte afbeelding wordt massaal gedeeld door mensen die het oneens zijn met de, in hun ogen, poging tot censuur vanuit Turkije.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Twitteraar moet spotprent Erdogan offline halen
Sluiten