IngelisedeVries
IngelisedeVries Nieuws 5 dec 2017 / 15:52 uur

Toch nog Sinterklaas voor kinderen in armoede

Dinsdagavond is het pakjesavond, een avond vol cadeaus waar kinderen naar uitkijken. De meesten dan. Want hoewel de Sint er voor iedereen is, krijgt niet elk kind cadeaus. Sommige kinderen leven in zoveel armoede, dat ouders niet namens de Sint voor ze op pad kunnen om te kopen wat er op het verlanglijstje staat. Om hen toch een mooie avond te bezorgen, is er de Sinterklaasbank. Metro sprak met voorzitter Elisa Nuij, die als rechercheur in de gemeente Amsterdam regelmatig verborgen armoede tegenkomt.

Dichte deuren

„Als hulpverlener kom je achter deuren die voor anderen gesloten blijven, daardoor zie je veel meer dan de gemiddelde burger”, vertelt Nuij. Zo kwam ze ooit terecht in een grauwe woning zonder vloerbedekking, gas, water en licht. „Er lagen matrassen die zo smerig waren. Maar op de muur hing een tekening van Sint en Piet in felle kleuren. Dat was zo’n verschil met de rest van de woning.” Toen ze thuiskwam, haar eigen dochter gelooft nog, zag ze hoe groot het geloof en de beleving van kinderen is. „Dat moment is de geboorte van de Sinterklaasbank.”

Verborgen armoede

De Sinterklaasbank is een inmiddels landelijk initiatief waar Nuij samen met veel vrijwilligers zorgt dat kinderen die geen Sinterklaas kunnen vieren, toch mee kunnen doen. „Een verjaardag kun je nog uitleggen met geldgebrek, kinderen hebben een grenzeloze loyaliteit. Maar Sinterklaas staat op tv te verkondigen dat hij pakhuizen vol cadeaus heeft. Op school moeten kinderen dan vertellen dat ze niks hebben gekregen, wat zorgt voor uitsluiting.”

Donaties en toeslagen

Armoede, bestaat dat met initiatieven als de Voedselbank wel in Nederland? „Je hebt een groep mensen die recht hebben op allerlei donaties en toeslagen”, legt Nuij uit. „Maar er is ook een groep die buiten de boot valt omdat ze nét te veel verdienen en daarom nergens meer recht op hebben.” Deze mensen houden onder de streep netto vaak minder over. Door middel van intermediairs gaat de Sinterklaasbank op zoek naar die mensen. „Die intermediairs zijn vaak hulpverleners als de huisarts of scholen. Mensen lopen niet te koop met hun ellende, daarom zijn deze mensen moeilijk te vinden.”

Cadeaus weggeven

Er is ook meer aan de hand dan geen cadeaus krijgen op pakjesavond, vertelt Nuij. „We kregen een tijd terug een bedankje van een vader bij wie een zware last van zijn schouders viel. Zijn zoon kon eindelijk op school vertellen over zijn cadeau, en kon zich daardoor identificeren met de groep.” Kinderen zijn keihard, weet Nuij, daardoor probeert de stichting ook bewustwording te creëren. „Als we voorlichting geven, zijn er zelfs kinderen die hun eigen cadeaus schenken aan kindjes die het minder hebben.”

Rapport

Dinsdag is er een rapport van Kinderombudsman Margritte Kalverboer verschenen. Daaruit blijkt dat 378.000 kinderen in armoede leven én ze niet krijgen waar ze behoefte aan hebben. Het huidige beleid is er voornamelijk op gericht om arme gezinnen van spullen te voorzien. Dit sluit niet aan bij wat de kinderen echt nodig hebben, aldus Kalverboer. „Kinderen krijgen thuis niet genoeg aandacht en voelen de stress van hun ouders die als bezetenen bezig zijn met het leven van dag tot dag en niet het overzicht voor de lange termijn hebben.”

Het is goed dat kinderen bijvoorbeeld laptops en fietsen krijgen, maar „als je niet iets doet aan de basale onrust binnen het gezin, kun je maar op een beperkte manier gebruikmaken van de voorzieningen”, benadrukt de Kinderombudsman.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toch nog Sinterklaas voor kinderen in armoede
Sluiten