Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 dec 2017 / 18:28 uur

Thierry Baudet politicus van het jaar

Het is de politiek nieuwkomer Thierry Baudet die gekozen tot politicus van het jaar! De leider van Forum voor Democratie (FVD) won met overmacht van andere ‘kopmannen van de nieuwe generatie’, zoals VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en diens GroenLinks-collega Jesse Klaver.

39 procent

Dat is de uitkomst van de jaarlijkse verkiezing door het opiniepanel van het programma EenVandaag. Baudet kreeg 39 procent van de bijna 45.000 stemmen, Dijkhoff werd tweede met 18 procent en Klaver werd met 14 procent van de stemmen derde.

Groter dan de PVV

De 34-jarige Baudet volgt PVV-leider Geert Wilders op die vorig jaar voor de vierde keer winnaar was. In peilingen is FVD inmiddels groter dan de PVV.

Mensen die stemden vinden het knap dat Baudet dit jaar uit het niets met twee zetels in de Tweede Kamer is gekomen. Ook noemen ze het bewonderenswaardig dat de partij blijft stijgen in de peilingen en het aantal leden groeit. Deelnemers hebben het ook over Baudets verbale sterkte, frisse uitstraling en nieuwe geluid, aldus EenVandaag.

Dijkhoff wordt geroemd om zijn kwaliteiten in debatten. En Klaver brengt vernieuwing en verfrissing in de politiek, aldus leden van het opiniepanel.

Politieke moment van het jaar

EenVandaag vroeg ook nog naar het politieke moment van het jaar. Dat is het megaverlies van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen geworden (van 38 naar 9 zetels). Op de tweede plek kwamen de Turkse rellen in Rotterdam, op de derde plek het uitsluiten van de PVV bij de coalitieonderhandelingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thierry Baudet politicus van het jaar
Sluiten