Metro
Metro Nieuws 2 dec 2017 / 08:55 uur

‘Te veel arseen in rijstproducten voor kinderen’

In verschillende soorten rijstpapjes, rijstwafels en rijstbloem zit meer arseen dan is toegestaan. Consumentenorganisatie Foodwatch liet 24 rijstproducten uit Nederlandse winkels testen, zes daarvan zaten boven de norm.

Arseen, of arsenicum, is een zwaar metaal dat door vervuild grondwater in voedsel terecht komt. Rijstplantjes nemen arseen op uit de bodem. Langdurige blootstelling aan de giftige stof kan leiden tot een verhoogt risico op bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten.

De resultaten zijn voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen reden om in te grijpen. De metingen kunnen er gemiddeld een vijfde naast zitten; voor de NVWA reden pas in actie te komen wanneer een overschrijding van meer dan 20 procent gemeten wordt. De zes producten bleven onder die grens.

‘Redenering NVWA niet juist’

De babyproducten werden in opdracht van Foodwatch getest door de Noord-Ierse hoogleraar Andy Meharg van de universiteit van Belfast. Hij is het niet eens met de redenatie van de NVWA. Hij zegt dat zijn test nauwkeuriger is dan de Nederlandse methode en hij zegt dat drie van de geteste producten de norm overschrijden.

De norm voor de hoeveelheid arseen in producten voor kinderen is 0,1 milligram per kilo. Volgens Meharg zou dat de helft moeten zijn.

Foodwatch sluit zich bij de redenatie van Meharg aan: ook zij vindt een marge van 20 procent te ruim. De voedselwaakhond vindt dat hieruit opnieuw blijkt dat de NVWA zijn taak niet goed uitvoert.

‘Rijst gezond’

Rijstproducten voor kinderen zijn populair omdat ze gezond zouden zijn. Dat terwijl Voedingcentrum ouders adviseert kinderen niet elke dag rijst of rijstproducten te geven. Volgens Foodwatch is dit advies lang niet bij iedereen bekend. Daarom zouden bedrijven zich meer in moeten spannen kankerverwekkende stoffen uit voeding voor kinderen te houden.

Lees hier de hele publicatie van Foodwatch over arseen in in rijstproducten voor kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Te veel arseen in rijstproducten voor kinderen’
Sluiten