Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 dec 2017 / 05:29 uur

Tbs’er kan op verlof heel eenvoudig de benen nemen

Criminelen op begeleid verlof kunnen kinderlijk eenvoudig de benen nemen. Ook als ze onder toezicht aan de vrijheid mogen wennen, is een vluchtpoging zo geregeld. Dat blijkt uit incidentmeldingen vanuit het gevangeniswezen en tbs-klinieken die De Telegraaf heeft opgevraagd. Deze piketmeldingen lijken bovendien toe te nemen, van 214 in 2014 naar 253 vorig jaar.

Uit de stukken blijkt dat criminelen bijvoorbeeld de benen nemen als een begeleider even een frietje haalt of net een strike wil gooien op de bowlingbaan. Opvallend is ook dat er tijdens verloven soms de meest grove misdaden worden gepleegd, maar dat de buitenwereld niet wordt gemeld dat de dader eigenlijk een gedetineerde is.

De documenten geven verder een schokkend beeld van wat er in en rondom de gevangenissen en tbs-klinieken gebeurt. Met regelmaat worden cipiers in elkaar geslagen, maar ook gevangenispersoneel gaat de fout in door bijvoorbeeld drugs en telefoons naar binnen te smokkelen voor gedetineerden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tbs’er kan op verlof heel eenvoudig de benen nemen
Sluiten