Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Studenten eisen korting op collegegeld

Studenten die volgend jaar gaan studeren krijgen ruim 1000 euro korting op hun collegegeld. Dat geldt echter niet voor studenten die al eerder aan een studie zijn begonnen. Voor deze studenten blijft het bedrag van ruim 2000 euro staan, het bedrag is nog hoger voor studenten die een zogeheten excellente studie doen.

Petitie

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) laat door middel van een petitie weten dat de studenten die sinds de afschaffing van de studiebeurs zijn gaan studeren, korting moeten krijgen op hun collegegeld. De vakbond zal de petitie dinsdag overhandigen aan de Tweede Kamer.

Volgens LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh vist deze groep studenten op verschillende manieren achter het net. „Toen de studiebeurs werd afgeschaft, is beloofd dat er geïnvesteerd zou worden in de kwaliteit van het onderwijs. Maar intussen wordt er juist op onderwijs bezuinigd. Zij hebben nog niet van de kwaliteitsimpuls kunnen genieten en krijgen ook niet die korting. Voor die studenten moet ook iets gebeuren.”

Rente

Het is niet duidelijk of de renteverhoging op het geld dat studenten in de toekomst kunnen lenen, ook van toepassing is voor de huidige groep studenten. Dat zou betekenen dat deze groep geen recht heeft op een beurs, korting, kwaliteit, maar wel een hogere rente.

De Studentenvakbond heeft met de petitie 64.000 handtekeningen binnen weten te halen. Medewerkers van universiteiten ondertekenden een andere petitie: die van actiegroep WOinactie. Deze actiegroep wist 4.800 handtekeningen te verzamelen.

Begroting

De Tweede Kamer zal woensdag ingaan op de onderwijsbegroting. De Studentenvakbond weet nog niet of de petitie steun zal vinden in de Kamer. Sewbaransingh: „De partijen kijken allemaal een beetje weg. Dat vinden wij een kwalijke zaak.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studenten eisen korting op collegegeld
Sluiten