Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 27 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Opnieuw overtredingen bij ontgroeningen studenten

Journalisten van het programma Rambam zijn tijdens de introductietijd undercover gegaan als aspirantleden bij vijf studentenverenigingen. De ontgroening werd in beeld gebracht met een verborgen camera en hier zijn er misstanden boven water gekomen.

Hoewel harde ontgroeningen door de onderwijsinstellingen zijn verboden, gingen er toch verenigingen in de fout. Het gaat om de Utrechtse vrouwenvereniging UVSV en het Rotterdamsch Studenten Corps.

Subsidie opgeschort

Op beelden is te zien hoe iemand wordt gevoerd met een lepel. Ook stelt een aspirant lid dat astmamedicijnen zijn afgepakt en geeft een meisje aan dat zij bespuugd is. „De beelden zijn niet toereikend om in alle gevallen de toedracht van de zaak onomstotelijk vast te stellen”, zegt rector Bert van der Zwaan van de Universiteit Utrecht. „Maar de beelden geven wel een heel naar beeld van de introductie.”

De Universiteit en Hogeschool van Utrecht lieten in een persverklaring op hun website weten dat zij de bestuursbeurzen van de verenigingen per direct stop zetten. Ook is het bestuur van UVSV niet meer welkom op academische bijeenkomsten. De beelden van Rambam waren een overtreding van de in 2013 ingevoerde gedragscode op het gebied van ontgroeningen.

Meer incidenten

Op videobeelden van een ontgroening bij het Rotterdams studentencorps RSC/RVSV zijn eveneens overtredingen van de gedragscode geconstateerd. Tijdens de introductieperiode moest een van de aspirant-leden naar het ziekenhuis vanwege een hoofdwond. De universiteit heeft aangegeven na de jaarwisseling met een reactie te komen.

Dat sommige studentenverenigingen er alternatieve regels op nahouden, werd afgelopen september ook bevestigd toen er berichten naar buiten kwamen over de Groningse vereniging Vindicat. Toen zouden leden vernielingen hebben aangericht in een sushi-restaurant en bij een sportvereniging. Dit bleef niet zonder gevolgen. De RUG en de Hanzehogeschool besloten toen om de bestuursbeurzen voor de vereniging per direct stop te zetten.

De aflevering van Rambam over de misstanden bij de ontgroeningen wordt uitgezonden op maandag 11 januari om tien over negen op NPO3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.