Metro
Metro Nieuws 3 dec 2017 / 08:14 uur

Noodbevel in Dokkum om demonstraties Zwarte Piet

In Dokkum is zaterdag een noodbevel van kracht. Die maatregel is genomen omdat de politie informatie heeft dat behalve tegenstanders van Zwarte Piet van de Stichting Nederland Wordt Beter, ook andere groepen zich zaterdag zullen melden in de Friese stad.

Zo wil het extreemrechtse Pegida Nederland vanaf 12.00 uur met zwarte pieten pepernoten uitdelen in het centrum van Dokkum. De gemeente Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, dirigeert deze club en eventuele andere tegendemonstranten naar de Hanspoort, aan de westkant van de stad.

Tegenstanders hebben toestemming

De ongeveer driehonderd demonstranten van Nederland Wordt Beter, tegenstanders van Zwarte Piet, moeten zich melden aan de zuidkant van de stad, bij de Woudpoort. Zij reizen onder begeleiding van de politie per bus naar Dokkum.

Ze demonstreren daar tussen 14.00 en 16.00 uur op het plein Acht Zaligheden voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht. Dit omdat de demonstratie van de groep die gepland stond tijdens de nationale intocht van Sinterklaas door tegendemonstranten werd verhinderd. De gemeente heeft toestemming gegeven voor de demonstratie.

Noodbevel

Uit het noodbevel blijkt dat de ‘driehoek’ (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie), ondanks alle veiligheidsmaatregelen, rekening houdt met ongeregeldheden en vernielingen. Daarom is gekozen voor het relatief zware middel van het noodbevel, dat de autoriteiten meer bevoegdheden geeft om de orde te handhaven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noodbevel in Dokkum om demonstraties Zwarte Piet
Sluiten