Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 22 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Mobiele telefoon grootste ergernis in de Kamer

Ergernis nummer één over de vergaderingen in de Tweede Kamer is het gebruik van mobiele telefoons door de politici. Dat heeft Kamervoorzitter Khadija Arib gezegd in haar afsluitende speech tijdens de laatste vergadering van het jaar.

Dagelijks klachten

Volgens Arib ontvangt zij dagelijks e-mails met klachten over politici die teveel met hun telefoon bezig zouden zijn. „Iemand stuurde zelfs de suggestie dat na de autobestuurders, ook de landbestuurders moeten stoppen en beter op moeten letten.” Arib denk niet dat het goed is om de telefoons te verbieden, maar volgens haar zou een beetje terughoudendheid geen kwaad kunnen.

Meer hoofdelijke stemmingen

Het is de Kamervoorzitter ook opgevallen dat het aantal hoofdelijke stemmingen de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Tijdens deze stemmingen laat ieder Tweede Kamerlid apart weten voor of tegen een voorstel te zijn, zodat duidelijk is wat iedereen afzonderlijk stemt. In 2013 waren er negen hoofdelijke stemmingen en dit jaar maar liefst 37. De hoofdelijke stemming neemt veel meer tijd in beslag dan het gewone stemmen met hand opsteken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.