Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 18 dec 2017 / 10:39 uur

Miss Irak met dood bedreigd om foto Miss Israel

Een kleine maand geleden schitterde ze nog als Miss Iraq op het podium bij de verkiezingen van Miss Universe. Maar inmiddels is het leven van Sarah Idan en haar familie een nachtmerrie. Op Instagram plaatste ze een foto met Miss Israel en dat viel in haar eigen land niet in goede aard.

Een droom die uitkwam

Het was de eerste keer sinds 45 jaar dat Irak meedeed aan de Miss Universe-verkiezingen. De 27-jarige Idan vertelt aan CNN dat het een droom was die uitkwam om als Miss Iraq mee te doen aan de verkiezingen. Totdat ze een selfie van haar en Miss Israel op Instagram plaatste.

Tijdens een fotoshoot voor de verkiezingen maakte Idan de foto en plaatste ‘m op haar pagina. „Ik zei nog tegen haar (Miss Israel, red.) dat we een foto moesten nemen zodat mensen konden zien dat we geen problemen met elkaar hebben en ambassadeurs van de vrede zijn.” In hoofdletters schreef ze bij de foto: ‘Peace and Love from Miss Iraq and Miss Israel’.

View this post on Instagram

Peace and Love from Miss Iraq and Miss Israel ❤️❤️💕💕 #missuniverse

A post shared by Sarah Idan (Sarai) سارة عيدان (@sarahidan) on

Kroontje kwijt?

Maar de reacties die Idan kreeg, waren anders dan ze verwacht had. De Iraakse organisatie achter de missverkiezingen wil dat ze de foto verwijdert en dreigt haar haar titel als Miss Iraq af te nemen. Idan kreeg ook nog eens vele doodsbedreigingen. En dat allemaal zes dagen voordat de verkiezingen begonnen.

Idan woont zelf in de Verenigde Staten, maar haar familie woont nog wel in Irak. Ze belde haar moeder gelijk op om te zeggen dat ze uit het land weg moesten. Ze besloot niets tegen de media te zeggen zodat haar familie geruisloos het land kon verlaten.

Excuses maakt geen verschil

Een dag nadat ze de foto had geplaatst, plaatste ze een nieuw bericht om uit te leggen dat ze de Israëlisch regering niet steunt. Ze bood haar excuses aan aan de mensen die dachten dat het een aanval naar de Palestijnse bevolking was. Maar haar bericht maakte geen verschil. Ze ontvangt nog altijd doodsbedreigingen.

Idan moet nog terug naar Irak om haar Iraakse paspoort te vernieuwen. Anders kan ze haar Iraakse nationaliteit niet behouden. Maar ze durft niet terug naar Bagdad, omdat ze vreest voor haar leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Miss Irak met dood bedreigd om foto Miss Israel
Sluiten