Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 dec 2017 / 05:32 uur

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Er is een groot probleem met betrekking tot de inburgering, vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Koolmees zegt geschrokken te zijn van het aantal Somaliërs en Eritreeërs in Nederland dat geen opleiding heeft gevolgd en in de bijstand zit. Ook de oplopende wachtlijsten voor inburgeringsexamens noemt hij als probleem.

Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid

Vanaf dag één moet er met taalles worden begonnen, vindt Koolmees. Ook moet gelijk worden gestart met een soort scan. „Wie is deze persoon, wat is het opleidingsniveau, wat voor ervaring heeft hij of zij? Aan de hand daarvan schat je dan in wat het beste vervolgtraject is.”

Deze verantwoordelijkheid komt bij de gemeenten te liggen, zegt Koolmees. Hij wil dat gemeenten cursussen, zoals taallessen inkopen bij inburgeringsbureaus. „Waarbij wordt geselecteerd op kwaliteit. Want nu zijn er sommige bureaus die hartstikke goed werk leveren, maar ook die er met de pet naar gooien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop
Sluiten