Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 5 dec 2017 / 15:28 uur

Meester Koos: Met de staking hopen we op erkenning

Koos Marinus (35) is zeven jaar geleden vanwege het onderwijs verhuisd van Friesland naar Amsterdam. In het noorden kon hij geen baan vinden, maar een baan in het onderwijs wilde hij wel. „Voor de klas staan is het mooiste dat er is.”

Maar dat onderwijsminister Arie Slob niet is ingegaan op het ultimatum om alsnog 1,4 miljard euro vrij te spelen voor het basisonderwijs, komt de liefde voor onderwijs bij Marinus niet ten goede. Net als vele andere basisschoolleerkrachten gaat hij daarom volgende week dinsdag opnieuw staken. „En als die staking niets oplevert, weet ik niet of ik nog wel in het onderwijs wil blijven werken.”

Erkenning

Het kabinet heeft 700 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het primair onderwijs, maar dat is volgens de actievoerders niet genoeg. Zij eisen minstens het dubbele.

„Met deze staking moeten we een signaal afgeven dat het zo niet langer kan”, zegt Marinus. Hij is leerkracht van groep 8 op OBS de Globe in Amsterdam en deed ook mee met de staking van 5 oktober. „Er is erkenning nodig dat er hard moet worden gewerkt om het hoofd boven het water te houden.”

De leraren staken om twee redenen. „We willen meer geld voor salarissen, maar ook vooral een lagere werkdruk. Ieder jaar zijn er minder mensen die hetzelfde werk moeten doen. En de druk op het onderwijs wordt alleen maar opgevoerd. Neem het Wilhelmus. Er wordt gezegd dat het niet goed zit met het nationalisme in Nederland en dat het Wilhelmus daarom maar moet worden aangeleerd in de klas.”

Terrasje

De druk op scholen belemmert de kern van wat leerkrachten moeten doen, merkt Marinus. „Goed onderwijs geven en aandacht hebben voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben, groeit ons boven het hoofd en lukt zo niet meer. Een paar jaar geleden kon ik aan het eind van de middag nog een terrasje op met collega’s, maar daar is nu geen tijd meer voor. We werken steeds langer door waardoor er geen ruimte meer is om na het werk nog even te ontspannen.”

„Het onderwijs blijft het mooiste vak dat er is, maar iedere dag gefrustreerd naar huis gaan, omdat ik niet alle kinderen de aandacht heb kunnen geven die ze nodig hebben, hoort niet te moeten", vindt Marinus. „Daarom moeten we nu echt een punt maken. Het is niet leuk voor ouders die dinsdag opvang moeten regelen voor hun kinderen, maar op de lange termijn is deze staking het beste. De onderwijskwaliteit wordt er beter van en kinderen krijgen weer leerkrachten voor de klas die met plezier naar hun werk gaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meester Koos: Met de staking hopen we op erkenning
Sluiten