Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 7 dec 2017 / 11:28 uur

Meer aanrijdingen met dieren zoals reeën en vossen

Het aantal aanrijdingen met dieren zoals reeën, vossen en zwijnen neemt toe. In 2016 werden er 7799 gevallen met schade gemeld, in 2015 waren dat er nog 6458. Dat is een stijging van 20 procent. De ongelukken gebeuren vooral in provincies met veel bos en natuurgebieden, zoals Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel.

Het aantal verkeersongelukken neemt überhaupt sterk toe. In 2014 waren er nog 744.000 schadeclaims, in 2016 waren dit er 906.000, onderzocht het Verbond van Verzekeraars. De toename heeft te maken met de grotere drukte op de weg vanwege de bloeiende economie, de infrastructuur die daar niet altijd op berekend is en smartphonegebruik achter het stuur.

Rasters

„Het aantal aanrijdingen met wilde dieren neemt toe, omdat er steeds meer wilde dieren zijn in Nederland”, legt Lennard Jasper van Staatsbosbeheer uit. „Daarnaast zijn de meeste 60 tot 80 kilometerwegen zijn niet uitgerasterd. Als wilde dieren dan willen oversteken, gaat het helaas vaak mis.”

„Als je een wild dier aanrijdt, moet je altijd stoppen. Als je doorrijdt, bega je een misdrijf”, gaat Jasper verder. „Vervolgens bel je de politie. Dan komt een boswachter of wildjager beoordelen wat er moet gebeuren. De dieren hebben vaak stress, dus negen van de tien keer moeten de dieren uit hun lijden worden verlost.”

‘Kijk in de berm’

Om te voorkomen dat je een dier aanrijdt, kun je het beste op binnenwegen van bijvoorbeeld de Veluwe niet harder rijden dan 60, adviseert Jasper. „Ik kan wel zeggen dat je moet uitwijken als je een wild dier nadert, maar mensen reageren toch primair. Naast niet te hard rijden, is goed in de bermen kijken, belangrijk. Dan kun je eerder reageren op een eventueel wild dier dat je ziet.”

Vooral nu het ’s avonds eerder donker is, is de kans op het aantreffen van wilde dieren groter, zegt Jasper. „Dieren hebben geen zomer- en wintertijd, dus steken nu vaker over op momenten dat er veel auto’s op de weg zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Meer aanrijdingen met dieren zoals reeën en vossen
Sluiten