Iris Hermans
Iris Hermans Openbaar vervoer 12 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Kerstmarkt op z’n Amsterdams met 200 liter glühwein

Om al helemaal in de stemming te komen: Amsterdamse kerstmarkten in alle soorten en maten. Ook voor de haters trouwens, want er is er zelfs eentje met een Christmas escape room.

Fonkelende (oog)ballen

Op z'n Duits / ANP

Denk je aan kerstmarkten, dan proef je de gebrande suikeramandelen bijna als vanzelf in je mond, terwijl je de warme wein achterin je keel voelt gloeien. Om je heen fonkelen honderden, zo niet duizenden lampjes, die de bont versierde kerstbomen reflecteren in de fonkelende oogballen van je eigen kerstman, -vrouw en/of -scharrel. Ben je alleen, dan is dit de plek en het moment om te pieken en iemand te kerstversieren, want velen zijn rond deze extra ontvankelijk voor wat aandacht. Wel dikke kans dat de voertaal Duits is, want denk je aan een kerstmarkt, dan denk je aan onze oosterburen.

Anders

Schaatsen op links, kerstmarkt op rechts / ANP

Tot dit jaar dan. Nog nooit eerder waren er zoveel kerstmarkten in onze stad, variërend van de op en top nostalgische op het Museumplein tot de ‘ruige’ variant op Ruigoord. Op CS vind je aankomende zaterdag behalve de meest centrale, ook de markt die zich richt op de Amsterdamse liefhebbers én haters onder ons. ,,We hebben zelfs een escaperoom waar mensen letterlijk kunnen ontsnappen aan kerst!” Ja, ze doen het net even helemaal anders, beaamt Annemarie van Gerrevink, oprichter van creatief bureau PUP en van Lil’ Amsterdam, de telkens veranderende expo in de Amstelpassage op CS en waar zaterdag hun kerstmarkt a.k.a. de Past Present Parade (‘Not Your Average Christmas Market’) in volle pre-kerstglorie losbarst.

200 liter

Toegang is gratis en van elf tot elf en ze doen het op z’n Lil’ Amsterdams -eigentijds, cultureel, Amsterdams- met een nostalgische ‘café Nol tint’, ,,denk aan tapijtjes, broodjes beenham en Jordanese smartlappen.” Maar ook Amsterdamse dj’s, een live-band, cocktails, ‘jingle juice en hysterische bingo’, waarbij de prijzen nog even een verrassing blijven. En glühwein, verzucht ze, heel veel glühwein. ,,We hebben 200 liter gemaakt, dat moet toch wel genoeg zijn?”

Sparrie en tattoo (ook van Sparrie, als je wil)

Kunstenaar Bas Kosters geeft workshops ‘Sparrie maken’ (een guitig lachende vilten kerstboom), medekunstenaar Jasper Krabbé houdt een lezing, je kunt de toekomst voorspellen en ontdekken hoe warm je er kerst 2018 bij zit -en met wie- en er is zelfs een touch up make-up en spelletjeshoek. Of je laat even een tattoo laten zetten, iets wat na menig gloeiwijn misschien net wat gemakkelijker gaat.

Borrelen, dansen, sjansen in Lil' Club

Neutraal

Zelf is Annemarie als Zwitserland als het om kerst gaat. Geen liefhebber, geen hater. ,,Het is elk jaar weer hetzelfde riedeltje en dat is prima, maar…” en ze wrijft zich al verheugd in haar handschoenhanden, ,,dit jaar peer ik hem met mijn vriend naar Colombia.” Het land waar het altijd een witte kerst is, ,,en sowieso volle bak zon.”

Annemarie van Gerrevink aka Madame PUP tijdens opening Lil' Amsterdam

Origineel

Het grootste verschil tussen de Past Present Parade, waar present zowel voor het eigentijdse als cadeautjes staat, ,,alle exposanten geven iets weg, van korting tot wodka” en Duitse markten, is dat hun markt ‘minder standaard’ is, vervolgt ze enthousiast. Geen eindeloze kraampjes met ballen en sjaals, al is er wel een stand met alleen maar kerstballen, maar een ‘complete beleving’, ,,met als hoofddoel dat het supergezellig is.” De locatie is natuurlijk top, zo besluit Annemarie. ,,Heel goed bereikbaar en laat die bakken sneeuw maar vallen, hier zit je lekker warm en cosy binnen.”

Nog meer kerstmarktpret

Tot en met oud en nieuw kun je zo’n beetje elk weekend je kerstmarkthart ophalen.

De Amsterdamsche

Lekker proosten in Noord! Facebook: De Amsterdamsche Kerstmarkt

https://www.facebook.com/DeAmsterdamscheKerstmarkt/posts/876241862540274

Op 22 en 23 december transformeert de Kromhouthal in De Amsterdamsche Kerstmarkt, ‘het bontste en gezelligste kerstfeest van Amsterdam, waar je in één klap al je cadeautjes koopt, terwijl je geniet van een warme en kerstige festivalsfeer.’ Met bandjes, dj’s, Oud Hollandsche Sjoel Kampioenschappen, glühwein, speciaal bier, winterse kost, vuurtonnen, warme chocolademelk ‘en een hoop oer-Amsterdamse flauwekul.’

De hoogste

Op 17 hoog

Dit jaar wordt Floor 17, het dak van het Ramada Hotel, op 16 en 17 december voor de tweede keer omgetoverd tot een kerstmarkt inclusief curlingbaan. „Shop hier de mooiste cadeautjes voor onder de kerstboom, met funky Christmas beats en een spectaculair uitzicht over winters Amsterdam. Neem je vrienden mee en hef met elkaar een glas glühwein, warme choco of een cocktail op een fijne Kerst.”

De ruigste

Niets te gek op Ruigoord

In de zomer vormt Ruigoord het decor en toneel voor vele feesten en festivals en deze winter het podium voor een kerstmarkt op zaterdag 16 december. Of zoals de organisatie het zelf zegt: ,,voor al die fijne feel-good cadeaus, kunst en vliegwerk, goud van oud, killer outfits, glitter en schitter, vintage, retro en design, schatten van ver, magische attributen en andere one-of-a-kinds."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.