Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 18 dec 2017 / 13:50 uur

Foto-oorlog tussen politie Hamburg en activisten

De Duitse politie is nog steeds op zoek naar daders van de plunderingen en vernielingen tijdens de grimmig verlopen G20-top in Hamburg. Tienduizenden demonstranten ontregelden in juli het openbare leven in de tweede grootste stad van Duitsland.

Er was voor miljoenen euro’s aan schade en het opsporen van de relschoppers is ondanks de vele beelden lastig. Daarom besloten ze de hulp van het internet te vragen, op hun website staan nu foto’s van de antiglobalisten die ervan verdacht worden zich schuldig te hebben gemaakt aan de delicten.

Het antwoord van de activisten

Als reactie op de publicatie van de foto’s hebben de betogers via mediakanaal Indymedia beelden van agenten op internet gezet. In de ogen van de publicist waren de acties van afgelopen zomer bittere noodzaak. „De leugens en debatten van de repressieve autoriteiten en de systeemconforme en rechtse media hebben gefaald om succesvol tegen de G20 te protesteren.”

Verder worden de activisten in dit artikel geprezen voor hun moed tegen een totalitaire overheid. De Duitse overheid en de media zouden een vertekend beeld gegeven hebben van de gebeurtenissen in Hamburg. Zij hebben daarnaast geen goed woord over voor de Duitse politie die in hun ogen de incidenten zelf uitlokte.

Activiten clashen met de politie ©ANP
Activiten clashen met de politie ©ANP

Wat gebeurde er in juli?

Tijdens de rellen in Hamburg werd er onder meer geplunderd en brandgesticht, dit heeft voor zo’n 12 miljoen euro aan schade veroorzaakt. In de Noord-Duitse havenstad waren de leiders van de twintig grootste economieën bijeen. Daar kwamen ongeveer 12.000 antiglobalisten op af, van wie er circa 1500 geweld gebruikten.

Een paar dagen lang lag het leven in Hamburg volledig plat. Er werden duizenden agenten en ME’ers ingezet om de orde te handhaven. Dit lukte echter nauwelijks. Bij de rellen raakten 476 van hen gewond. Ook veel demonstranten zijn bij de rellen gewond geraakt. Er zijn iets meer dan 400 demonstranten aangehouden tijdens de G20-top maar dit aantal loopt nog steeds op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Foto-oorlog tussen politie Hamburg en activisten
Sluiten