Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 4 dec 2017 / 07:27 uur

Floortje Dessing vast in bunker oorlogsgebied Jemen

Een team van het Nederlandse Rode Kruis zit vast in oorlogsgebied in Jemen. „We schuilen al anderhalve dag in een bunker voor de gevechten”, meldt een teamlid en woordvoerder van de hulporganisatie. Ook presentatrice Floortje Dessing, die in het land is voor opnames van Floortje naar het einde van de wereld, zit er ondergedoken. Dessing is ook ambassadrice van het Rode Kruis.

‘Ondanks de situatie waar we ons in bevinden gaat het goed met mij, en met het team van het Rode Kruis waarmee ik hier ben’, twitterde de voormalig winnares van de Gouden Televizier-ring  ‘Ik vind het best heftig om midden in de gevechten te zitten, maar dat is niets vergeleken bij het leed van de inwoners van Jemen’.

Humanitaire ramp

,,Ons team zal zo snel mogelijk het land proberen te verlaten, maar de veiligheid staat dat op dit moment niet toe”, zegt de eerder genoemde woordvoerder. Het Rode Kruis-team, dat op dit moment samen net als Dessing in een gebouw van het Internationale Rode Kruis met een schuilkelder in de hoofdstad Sanaa verblijft, is in het door oorlog getroffen land om aandacht te vragen voor de vergeten humanitaire ramp die zich daar voltrekt. Rode Kruis-medewerkers proberen in Jemen onder meer brandstof te regelen waardoor waterpompen weer kunnen werken.

Jemen, op het Arabisch Schiereiland, is al ruim twee jaar het toneel van oorlogsgeweld en volgens het Rode Kruis hebben bijna tien miljoen mensen dringend behoefte aan schoon drinkwater, eten en medische zorg.

Bombardementen

Onlangs laaide de burgeroorlog op. Het hele weekend vinden in en rond hoofdstad Sanaa al bombardementen plaats door de coalitie onder aanvoering van Saoedi-Arabië. Tegelijk zouden door Iran gesteunde Houthi-rebellen terugslaan met tanks en mortieren. Volgens het Rode kruis zijn de laatste dagen tientallen doden en gewonden gevallen. En Floortje Dessing zit er dus middenin.

Syrië

Dessing reisde eerder naar riskant gebied om een tv-programma te maken. Vorig jaar zomer was ze voor een speciale VARA-documentaire in oorlogsgebied in Syrië, naar eigen zeggen haar ‘zwaarste en engste’ reis ooit gemaakt.

‘Here we go. Wish me luck’, twitterde Dessing nog bij haar vertrek uit Nederland vorige week woensdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Floortje Dessing vast in bunker oorlogsgebied Jemen
Sluiten