Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 dec 2017 / 04:54 uur

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Heb je ooit een sterrenregen gezien? Misschien heb je dan in de nacht van woensdag op donderdag geluk! Met een beetje mazzel regent het dan vallende sterren boven Nederland. Tientallen meteoren per uur zullen door de lucht schieten, en op het hoogtepunt, donderdagochtend rond 04.00 uur, misschien wel 120 per uur.

Naar het oosten kijken

De maan is er niet om het schouwspel te verstoren met zijn felle licht. Wie de lichtsporen wil zien, moet woensdagavond naar het oosten kijken, rond middernacht naar het zuidoosten en donderdagochtend vroeg richting het westen.

Het gaat om de zogeheten Geminidenzwerm. Die heet zo omdat het lijkt of de meteoren afkomstig zijn uit het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini).

Phaethon

De vallende sterren zijn minieme deeltjes steen en gruis die afkomstig zijn van de planetoïde Phaethon: een rotsblok dat vliegt door ons zonnestelsel vliegt, en een stofwolk achterlaat. Die wolk blijft hangen en elk jaar rond dezelfde tijd komt de aarde er doorheen in zijn baan rond de zon. Als zo’n deeltje in onze dampkring verbrandt, zien wij dat als een kort, gelig lichtspoor aan de hemel, ofwel een meteoor.

Reageer op artikel:
Er komt een sterrenregen boven Nederland
Sluiten